Harmoni

Nytränad, nyduschad och nyäten. En känsla av välbehag sprider sig i kroppen. Resten av kvällen spenderas i soffan med expressens bilaga GI & hälsa, det är jag värd.


Snabba kast

Kom hem för några minuter sen. Tänkte att jag skulle ta ett puls-medel pass idag. Det var evigheter sen så det kan bli kul. Ner med samma mellis som igår dvs keso med mango, blåbär, mandlar och pumpakärnor. Så jäkla gott!

Nu switcha kläder så jag är lite mer redo för att svettas. Dags att tagga till!


En riktigt god semla

Den här semlan är ett mycket bättre alternativ än den klassiska kaloribomben. Och smakmässigt så står sig denna variant otroligt bra tycker jag. God bulle och med en egengjord mandelmassa sitter den som en smäck.Jag äter hellre denna än den klassiska. Så kanske något att unna sig i helgen?

Receptet kommer här:

 12st semlor
75 g smör
3 dl sojamjölk (går bra med vanlig)
50 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl agavesirap
1 ägg
1/2 tsk hjorthornssalt
10 dl dinkelsikt
1 dl solrosfrön
1 msk linfrön


Fyllning
100 g skållad sötmandel
1/2dl sojamölk (vanlig mjölk funkar även här)
1 msk mandel och nötpasta (kan uteslutas)
Inkråm
vispgrädde

Smält smör i en kastrull och tillsätt sojamjölk. Värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll på lite av den varma bladningen. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vätskan, salt, agavesirap och ägg. Blanda ihop.

Blanda hjorthornssalt, dinkelsikt, solrosfrön och linfrön och rör ner i degen. Knåda degen tills den är jämn och släpper kanterna på bunken. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta degen smidig. Tillsätt mer dinkelsikt om degen är lös. Forma till runda bullar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Låt bullarna jäsa på plåten i 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 7 minuter.

Mixa mandel i en matberedare eller i en mixer. Lägg i en skål och tillsätt sojamjölk, agavesirap och nötpastan och blanda om.

Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur en del av inkråmet och blanda det med mandelröran. Lägg fyllningen i bullarna och lägg på en klick vispgrädde. Dekorera med florsocker.


Helgen

Helgen var superskön hemma hos mamma och pappa. Bastubad, matlagning, träning, promenader och trevligt umgänge. Precis vad jag behövde. Och premiärsemlan har slinkit ner också, men en riktigt god och dessutom nyttig variant. Jag har försökt hålla mig någorlunda när det gäller kosten men det är alltid svårt när man är där. Mamma försöker alltid truga på en massa och visst jag är nog inte så svårövertalig och det jag åt var nyttigt men det funkar inte att äta hur mycket som helst bara för det. Och sen blir det nästan alltid trerätters så det blir ju en hel del mat. Men men gott var det och jag njöt av varje tugga.

Söndagen bjöd ju på sjukt bra väder så egentligen hade jag velat varit ute mer än vad jag var men jag skulle ju åka hem också. Men en sväng blev det i alla fall. Och ett litet stopp för en fin pratstund men en fin vän.













Just nu

..Sitter jag med uppladdningsmellis inför dagens träning. Det blir ett medel med mig själv då en annan tjej blev sjuk så då hoppar jag in.

Mellis:
blåbär, mango, keso, rostad kokos, pumpakärnor och några mandlar.

Hämta Camera Effects.jpeg (116,8 kB)


Veckans träning

V.4

Måndag:
 35 min hemmaträning (styrka & rörlighet)
Tisdag: 60 min gym
Onsdag: Vila
Torsdag: 60 min medel
Fredag: Vila
Lördag: 60 min stavgång, 60 min gym
Söndag: 60 min promenad

Summa:
Gruppträning: 1

Styrka: 3
Löpning/gång: 2

Veckan har känts tung och seg till en början (måndagen) men slutade på topp. Bra energi på alla pass. Och rörlighetsträningen håller i sig. Några minuter varje dag blir det och det går lättare och lättare.


Åvarvet 2011. Om några månader är det dags igen.

Mör

Oj vad min kropp känns sliten idag. Timmen på gymet igår har satt sina spår och träningsvärk finns i både armar, ben och rygg. Fast jag gillar´t! Då vet jag att det tagit bra.





Frukostbröd med leverpastej och gurka och en med ost och skinka, en skål naturell yoghurt med hemmagjord müsli och kanelstekta äpplen.

Nu är jag redo att ta mig an denna söndag. Bring it on!


Kycklingpaj med soltorkade tomater

Helt klart en av de godaste pajerna jag ätit. Och självklart är det en hälsosam sådan också.
Här kommer receptet:

Pajskal
2dl sojamjöl 
2msk fiberhusk
1dl dinkelmjöl
100g smör

Fyllning
1/2 grillad kyckling
1 chorizokorv
1/2 rödlök
6 cocktailtomater
4 soltorkade tomater
1/2 kruka basilika
3 ägg 
2dl grädde 
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till degen och ställ kallt i ca 30min. 
Tryck ut degen i en paj  och grädda i ca 10min i ugnen. 
Skär alla tillbehör, kyckling, korv, soltorkade tomater, cocktailtomater, rödlök och basilika. 
Blanda nu ihop ägg, grädde, salt och svartpeppar och häll över pajen. 
Grädda i ugnen i 20-30 min. Toppa med rostade pinjenötter.


Tidig lördagsmorgon

Runt sju tyckte tydligen min kropp att det var dags att slå upp ögonen. Hyffsat utvilad känner jag mig så nu väntar jag på att mamma ska vakna så vi kan ta en morgonprommis.
Sen blir det alla helgers höjdpunkt, FRUKOSTEN!
Jag kan inte tjata nog om det, helt klart bland det bästa på helgen.

Vad resten av dagen bjuder på återstår att se.
Trevlig helg!


Hälsobollar



2 dl nötter & frön (jag tog hälften mandlar, hälften solrosfrön)
1 dl dadlar
0,5 dl kokos
2 msk kakao
Lite vatten
sesamfrön

Mixa frön och nötter i en mixer eller matberedare. Ta ur kärnan i varje dadel och blötlägg dadlarna i ca 10 minuter. häll ner dadlarna i frömixet och mixa allt igen. Blanda i kakao och kokos och eventuellt mer vatten för konsistensens skull. Rulla i sesamfrön eller något annat du gillar.
Ställ kallt i minst en timme.

Jag har mina i frysen och det är perfekt att kunna ta fram en boll då och då att mumsa på.

Så enkelt.

Hämta Camera Effects.jpeg (371,6 kB)
En apelsin och ett par morötter kan bli räddaren i nöden om du kommer hem vrålhungrig, vill unna dig utan dåligt samvete eller bara vill ha något att knapra och tugga på. Stillar både hunger och sötsug!


Egoboost

Sådär ja! En timme med allas ögon på mig. Kan låta läskigt men det är det inte. Man får en otrolig kick av att se andra kämpa och slita tillsammans med en själv. Och energin är otrolig när man står där, hur trött man än är innan så finns det alltid energi kvar.
Att bli ledare är ett av de bästa beslut jag tagit och jag hoppas att fler vågar ta steget och få uppleva samma känsla.


Ett litet steg gör stor skillnad.

Jag tänkte försöka peppa er där ute genom att ge lite enkla tips på hur ni kan öka er vardagsmotion. Det är inte så svårt som många tror. Och det är de små stegen som gör de stora förändringarna så lite är absolut bättre än inget.


Jag vet att många av tipsen kan låta väldigt uttjatade men jag lovar er att det kommer ge er många hälsovinster.
Vi kan ta mig som exempel.


Jag väljer att gå till jobbet. Bara den saken gör att jag får 40 minuters promenad varje dag. Och om man räknar lite på det så blir det 3 timmar och 20 minuter i veckan (40 min x 5 dagar). Och det blir 13 timmar 20 minuter i månaden, vilket blir ungeför 160 timmar om året. 160 timmar! Och det har jag gjort egentligen helt utan att tänka på det som träning. Men 160 timmar snabb promenad ger definitivt mer kondition och större energiförbrukning än att gå utanför dörren och sätta mig i bilen/bussen. Tänkvärt.



Om du åker kollektivt. Gå av några stationer innan den du ska av på. Promenera sista biten till jobbet/skolan. Då hinner du vakna till liv och ladda mentalt inför dagen. Säg att du går 2 km enkel väg för att komma fram till målet. Då blir det en mil i veckan. 52 mil om året.


Låt hissen stå! Våra kroppar är till för att användas så trapporna ger dig garanterat bättre flås än hissen. Säg att du jobbar på tredje våningen. Då har man oftast sex st trappor (10 steg per trappa) att ta sig upp för. Då blir det minst tolv tappor (upp & ner) per dag. 120 steg per dag. 31200 steg om året.

Om du vill ha en sporre, skaffa stegräknare och sätt upp små mål varje dag eller vecka. Då kan du motivera dig själv att göra små ökningar hela tiden. Kanske dra ihop en klassisk stegtävling på jobbet/skolan.

Så mycket av våra vardagsbestyr kan bli riktiga hälsovinster i det stora hela. Och allt utan att vi egentligen ser det som träning. Allt börjar med ett litet, litet steg.




Onsdag = vila

Det brukar falla sig så att onsdagar ofta blir en av mina vilodagar. Och så även idag. Det känns i kroppen från gårdagens styrketräning så det blir soffan för hela slanten idag. Och två dagar kvar på arbetsveckan sen blir det Östhammar i helgen. Ska bli skönt att få komma "hem" och andas lite havsluft och umgås med nära och kära.

Nu blir det matlagning. tror det blir en korvstroganoff!

Vad äter ni till middag ikväll?


Revansch

Idag blev det träning med stort T. Och till skillnad från igår var jag mer fokuserad än jag varit på riktigt länge. En svettig timme på gymmet med överkropp i fokus. Jag kommer definitivt ha träningsvärk imorgon, tro mig!

Annars har veckan börjat tufft. Jag känner mig uppsvälld och lättirriterad. Sötsuget kommer lite titt som tätt men än har jag inte "åkt dit". Nej jag försöker fokusera på en dag i taget och att inte äta med hjärnan. Utan att känna efter och äta i lugn och ro.


söker

..med ljus och lykta efter lite träningsmotivation. Hoho var är du? ge mig lite energi och en kick i baken så jag får något vettigt gjort!


veckans träning v.3


Så här såg det ut träningsmässigt förra veckan.

Måndag:
60 min hemmaträning
Tisdag: 70 min styrka-medel
Onsdag: Vila
Torsdag: 60 min medel
Fredag: 50 gym
Lördag: Vila
Söndag: 60 min gym

Summa:
Gruppträning: 2

Styrka: 3
Löpning/gång: 0

Ja det blev lite blandad kompott. Jag har dock inte fått till någon morgonpromenad men så kan det vara ibland. Sen har jag börjat göra lite rörlighetsövningar hemma som jag försöker göra varje kväll. Det tar inte många minuter alls men man märker redan framsteg så det ska jag försöka hålla i.


Grymt god proteinrik pannkaka

Här kommer ett bra grundrecept på mer proteinrika pannkakor.


2 äggvitor, 2 msk kvarg, 1 tsk fiberhusk, en skvätt vatten.
Rör ihop och låt stå en minut. Konsistensen är tjock så tillsätt kanske lite vatten så blir den lite lättare att få ut i stekpannan. Häll i en varm stekpanna och låt smeten stelna innan du vänder den.
Sen är det bara toppa med allt gott du vill. Jag hade skivad apelsin, keso och hemmagjort bovetecrunch.

Mums filibabba!


Fin helg.

Helgen går mot sitt slut och den har bjudit på mycket tid med min fina sambo. Som jag skrev i fredags så hade vi årsdag igår och det började vi med lite spa. En timme med bubbelbad och bastu var otroligt skönt. Sen bestämde vi att spontant dra till Stockholm. Så vi gick hem, fixade iordning oss och gick vidare till tåget som tog oss till storstan. Väl där så blev det helt enkelt bara massa strosande runt bland gatorna och ett par stopp för att fylla på med god mat och fika. En perfekt dag/kväll.

Den här dagen har jag ägnat åt städning och träning. Och lite brödbak. Jag gjorde en ny sats av ett gott kolhydratfattigt bröd ur en tidningsbilaga. Liknar mitt linfröknäcke i smak men det här är mjukt.

Receptet kommer här:





Hoppas ni kan läsa ingredienserna. Annars är det bara hojta så skriver jag det till er. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda allt i en bunke och låt svälla några minuter. Bred ut på en blåt som du har lagt bakplåtspapper på. Grädda i en timme. Dela upp i ca 15 bitar. Perfekt att frysa in och ta fram någon skiva när man vill ha.




Fredagsmiddag a´la Sverige

Vilken är den vanligaste rätten som vi svenskar äter på fredagar? Jo nämligen tacos! I var och varannan familj är det tacofredag som gäller och i mataffären ser man ett tydligt tecken på kassabandet. Köttfärs, tacokrydda, grönsaker, gräddfil, riven ost m.m. Och visst är det gott. Dock skulle jag nog tröttna om jag åt det varje fredag men någon gång då och då är himla gott. Så nu är jag proppmätt. Jag öste på med stekt vitkål, grönsaker och köttfärs som jag sedan toppade med het salsa och gräddfil. Mums!

Ikväll ska jag umgås med min Jocke. För honom har jag inte sett röken av den här veckan (han jobbar natt). Så ikväll blir det Hamilton på bio och imorgon fortsätter vi att mysa. Då har vi nämligen årsdag som par. 5 år har det blivit, ja herregud va tiden går fort! Så då blir det lite spa på morgonen innan vi får se vad dagen erbjuder. Kanske har han något påhitt på gång. Den som lever få se.

Annars har dagen flytit på bra och efter jobbet blev det en timme på gymet. Inget värstingpass direkt men jag lär nog känna av en och annan muskel imorgon.

Nej nu ska jag göra mig klar för kvällens bio. Trevlig helg på er!


Från förra Thailandsresan. Och snart är det dags igen, underbart!
Älskar dig min Jocke.

Dags att bänka sig

..för att se tredje avsnittet av Biggest Loser Sverige. Det ska bli intressant att följa deltagarna genom denna resa, som förhoppningsvis ändrar hela deras liv. Inte bara genom att de förändras rent fysiskt genom att gå ner i vikt utan att de även förändras som människor och personer. Inspirerande och motiverande att titta på! Speciellt deras tränare, dom gillar jag mest. Olga är ju en riktigt grym tjej alltså. Man kan inte tro att hon är fembarnsmamma.

Vilket är ditt favoritprogram?



Trubotorsdag

Jobb, träning och mat. Så har dagen sett ut och allt har gått i rasande fart. Hann hem en vända från jobbet för att byta om och ladda för mitt sedvanliga pass. Fullt ös på passet och mycket energi fanns det både i mig och i motionärerna. Sen var det hem och fylla på energidepåerna. vegetariskt blir det mer och mer nu. Ja jag ska inte säga att jag äter det ofta men senaste tiden har jag försökt äta det en gång i veckan i alla fall. Idag fick det bli lite improvisrerade biffar med rivna morötter och rödbetor samt solrosfrön. Ett 1-2 ägg för att få biffarna att hålla ihop lättare. Till det hade jag strimlad vitkål som jag toppade med fetaost, kalamataoliver och en tärnad soltorkad tomat.




Smarrig tonfiskröra


I helgen som var så provade jag en variant på tonfiskröra. Det var ett recept ur en kokbok jag fick i julklapp. Till röran serverade jag sallad. Röran är en grym proteinkälla och är väldigt mättande.



till två personer:
2 kokta, hackade ägg
1 burk tonfisk i vatten
1 tärnat äpple
½ tärnad gurka
1 dl lättkesella
1 tsk majonäs
1 msk curry
salt


Blanda allt i en skål och smaka av med salt. Servera med en smarrig grönsallad.


Obeskrivlig känsla

Idag var också en tung dag på jobbet. Slutade en timme senare än vanligt och det märkt så tydligt i kroppen. Men idag hade jag bestämt mig för att träna och det fanns inga ursäkter. Jag hade räknat ut att jag precis skulle hinna gå hem, byta om, stoppa i mig lite snabb energi som fick bli keso med varma hallon. Sen var det bara att gå iväg och 70 minuter styrka-medel var det som gällde. Och Låt efter låt tog vi oss igenom, jag kämpade på trots att ryggen krånglade. Men den där känslan som infinner sig när passet är över, den är svårslagen!

Det kan vara enda anledningen till att man tränar ibland. Att uppleva den där känslan efteråt. En känsla av utmattning, lycka, lugn, glädje , ja allt känns bara så fruktansvärt bra.


Måndagspytt

Jag hade några grönsaker som började se hängiga ut och vad passar då bättre än att dra ihop en pytt. Enkelt med allt i ett och gott.
 Bacon, blomkål, zuccini, lök och kryddor. Kokta rödbetor, stekt ägg och senapskesella (grovkornig senap + naturell kesella) till.  




Lite är bättre än inget.

Idag fanns inte energin för att gå ner och träna. Kanske var det för att dagen på jobbet varit en av de tuffaste någonsin. Svinhalt överallt gjorde det i princip omöjligt att ta sig fram. Som tur var så blev det plusgrader senare och isen kunde smälta något och jag tog mig in utan att slå halvt ihjäl mig.

Jag var helt inställd på träning idag men lusten hade inte riktigt infunnit sig än. Nej snarare lockade soffan och en kopp te. Jag försökte tänka på känslan efteråt för att försöka få lite pepp men nja. Fast ändå kunde jag inte riktigt släppa träningen, jag hade ju ändå bestämt att jag skulle. Och jag var ju bara lite trött.
Så jag bestämde mig för att det fick bli HEMMATRÄNING. En halvtimmes core från dvd plus att jag använde två appar för en genomkökare av rumpa och mage. 45 minuters träning totalt och nu kan jag vara nöjd.

Den bästa träningen är den som blir av.




Veckans träning.

V.2

Måndag:
60 min spinning
Tisdag: 70 min styrka-medel
Onsdag: Vila
Torsdag: 60 min medel
Fredag: Vila
Lördag: 60 min promenad, 45 min gym
Söndag: 45 min morgonpromenad

Summa:
Gruppträning: 3

Styrka: 1
Löpning/gång: 2

Vårterminen har startat och jag drog igång veckan med ett skönt spinningpass. Sen har den rullat på med bra och kvalitativa pass. Ryggen känns dock fortfarande men det är främst när jag kör styrka. Lite rorlighetsträning vore inte dumt att få in. Kanske blir det av denna vecka.




Söndag

Inledde morgonen med en 45 minuter lång morgonpromenad. Skönt att få lufta sig lite. Och inte var jag ensam där ute. Det reagerade jag på igår också när jag var ute och gick. Många som är ute och rör på sig och framför allt många killar/män som är ute och joggar. Kanske är det många av dem som ska åka vasaloppet  och känner lite halvpanik av att inte ha åkt tillräckligt med skidor. Kul att se att fler är ute och rör sig i alla fall.

Sen blev det en härlig frukoststund. Den vill jag inte rubba på. Idag fick det bli fil med tärnad apelsin, hemmagjort bovetecrunch, rostad kokos och valnötter. Ett kokt ägg på sidan av samt en kopp grönt jasminte. Nu är jag redo att ta mig ann denna söndag.





Och hur går det med maten då? Som jag skrev om i början av månaden så är det lite striktare nu i januari. Det går galant kan jag berätta och jag mår väldigt bra. Första dagarna hade jag huvudvärk men annars har jag mått prima. Inget godis, fikabröd, glass eller annat skräp har slinkit ner. Det enda är att jag smakade en sked av creme bruulen vi gjorde förra helgen men annars har jag hållt mig. Tummen upp för det! Nu kör vi på några veckor till.


iskall promenad och oväntad pratstund

Har precis kommit hem från en 90 minuters lång promenad. Jag ville passa på och njuta av ljuset och solen som var framme. Men satan vad kallt det är plus att blåsten gör det ännu kyligare, burr!
 Under promenaden hände någonting lite annorlunda. Jag mötte en kvinna i rullstol som jag först inte reagerade på då jag gick med musik i öronen men när jag såg att hennes mun rörde sig så kände jag att jag kanske skulle pausa musiken och se om det var mig hon pratade med, och det var det. Hon tänkte be om hjälp med att få över henne över ett istäckt område men sen sa hon att hon ändå inte skulle kunna komma tillbaka sen så då rullade hon med mig en bit sen blev vi stående i en korsning och pratade rent spontant i 20 minuter. Helt otroligt att man kan prata med någon sådär rätt upp och ner utan att det känns dumt. Hon var också väldigt aktiv trots att hon nu satt i rullstol och jag förvånades över hennes positivitet och gläjde. Hon hade ett driv och var väldigt trevlig. Det satte guldkant på min promenad, tack för den fina pratstunden Katja!

Nu värmer jag mig med fisksoppa och te innan jag plockar bort julen!

Efterlängtad helg

Hej där ute!
Det har blivit lite dåligt med uppdateringar här de senaste dagarna. Anledningen är helt enkelt att jag har haft mycket annat skoj för mig så bloggen har inte prioriterats.
Igår fick jag finbesök av en gammal klasskompis, nämligen Elina. Hon hade tagit ledigt torsdag och fredag och skulle upp hit och hälsa på en annan gammal klasskompis från Nyköping och då passade hon på att komma till mig torsdag till fredag. Det var sjukt kul att se henne igen då vi inte träffats på över 1,5 år. Tiden går så otroligt fort och eftersom hon bor i Tranås så har det inte blivit av att vi setts men nu ska det absolut inte ta 1,5 år till innan vi ses igen. Nepp en helg i april är inbokad. Ser redan fram emot det!

Gårdagen bjöd förutom på finbesök från Tranås även på premiär av mitt vårtermingspass. Det gick fint och allt satt som det skulle. Och jag tror jag är rätt nöjd med passet också. Och många motionärer var också nöjda så då tror jag att jag gjort ett bra jobb ändå. Riktigt kul att få ställa sig i mitten och bara köra, härlig känsla!

Och att det är fredagkväll nu känns så jäkla bra. En helg har aldrig varit så välkommen som nu. En tuff jobbvecka helt enkelt och att få sova ut imorgon ska bli så skönt.

En grymt god fisksoppa fick bli inledningen på denna helg.
Regnbåge, grädde, vatten, vitt vin, skaldjursfond, grädde, lök, morötter, tomater, timjan, cayenne, salt och svartpeppar. Svårare än så var det inte, enkelt och gott


latmat

Här är ett tips till alla latmaskar där ute eller alla andra som känner att de inte orkar stå vid spisen speciellt länge. Tipset är grillad kyckling, köpt eller gör själv i ugn. Jag gjorde det sistnämnda. Det är inte svårt alls. Gnid in kycklingen med lite soya, olja och kryddor och kör i 200 grader i en timme/kg kyckling. Sen är det bara rensa den och njuta av nygrillad, god kyckling. mumma!


Välförtjänt vila

Yes, idag är det jag som vilar från allt vad träning heter. Kört på nu i fyra dagar så en vilodag är på sin plats. Och eftersom gårdagens styrka-medel så känns det ordentligt i kroppen. Jag börjar bli riktigt laddad för imorgon också, då är det PREMIÄR för vårterminens pass. Lite finslipning hemma ikväll för att få in allt i huvudet. Sen är man ju alltid lite förvirrad och nervös första gången på ny termin, men det hör till. Och det bästa är att om man inte kommer ihåg vilken rörelse som ska komma utan hittar på en annan så är det ingen som vet om det är rätt eller fel. Och sen här jag en annan grymt rolig sak som händer under morgondagen. Jag får nämligen finbesök. Elina som jag pluggade friskvård med kommer hit ända från Tranås för att umgås med mig, ska bli fantastiskt kul att ha henne här och bara snacka massa om allt och inget.

Ikväll blir det handling och tvättning. Sen börjar ju Biggest loser Sverige ikväll kl 21, spännande!


Kanonstart på veckan.

Dagen har rullat på och när jag väl kom hem från jobbet var det snabb omladdning för dagens träning. I med två kokta ägg och iväg för att försöka få plats på spinningpasset som började kl 16. Hann utan problem och det blev ett riktigt kanonpass. Precis vad jag behövde kände jag. Jag har saknat de här riktigt svettiga och urpumpande passen senaste tiden, nu fick jag äntligen ett sådant pass. Benen var redan rätt stumma innan jag satte mig på cykeln så nu är de rejält möra. Kan inte tänka mig en bättre start på denna vecka.

Maten blev också god. Pytt gjord på quinoa, broccoli, morot, lök, kryddig korv, zuccini och kokta rödbetor till.


Veckans träning (v.1)

Den allra första träningsveckan på 2012 såg ut som följande:

Måndag:
Testkörde mitt kommande medelpass 60 min
Tisdag: Vila
Onsdag: 50 min gym
Torsdag: Vila
Fredag: 40 min morgonpromenad
Lördag: 45 min gym
Söndag: 45 min morgonpromenad, 6 km löpning

Summa:
Gruppträning: 1

Styrka: 2
Löpning/gång: 3

Helt klart en bra vecka. Bra blandning av kondition och styrka. Nu drar ny termin igång och förhoppningsvis blir det lite mer gruppträning.


Dagens träning

Det blev träning idag trots allt. Kring lunchtid så fanns motivationen där och en löprunda skulle det bli. Fantastiskt väder idag med strålande sol och vindstilla. 6 km blev det och det kändes alldeles lagom. Och hela rundan kändes bra och inte speciellt tung. Ett väldigt lagom pass skulle jag kalla det. Men nu är jag sugen på att köra ett riktigt hårt pass. Jag vill ha hög puls, känna hur musklerna bränner, känna mjölksyra. Ja för hoppningsvis kommer ett sådant pass inom kort.


Underbara söndag

Att få starta dagen så som idag önskar jag att jag kunde få göra varje morgon. En uppfriskande morgonpromenad i minusgrader följt av en låång frukost här hemma med massa tända ljus och nyhetsmorgon i bakgrunden.
Frukosten bestod av en skål med fil toppat med valnötter, min mandelmüsli och hemmagjort bovetecrunch. Receptet på crunchet hittar ni här.
En kopp värmande grönt körsbärste blev frukostsällskap också.

Dagen idag blir nog rätt lugn. Får se om det blir träning. Ryggen är katastrof men det känns som det gör mindre ont när jag rör mig så kanske någon promenad om det inte blir träning.




Underbart att se staden vakna till liv.


Skön ledighet

En dag extra och plötsligt känns helgen så mycket längre. Lördag idag och inga som helst planer. SÅ därför trixar jag i köket och exprimenterar lite. Förhoppningsvis får ni ta del av recultatet här på bloggen sen.

En tur ner på gymet blev det i morse. Dock ett riktigt uselt pass eftersom min ländrygg inte alls är med i matchen just nu. Jag har haft ont till och från nu i kanske 1½ år men eftersom smärtan kommer och går så har jag inte tagit tag i det. Men fortsätter det som nu så lär jag nog boka en tid hos naprapaten. Men jag hoppas det försvinner snart!

Igår hade vi finbesök av mina föräldrar. Det blev en sväng på stan där vi avslutade med en god lunch på ett mysigt fik. Sen en liten promenad med mamma innan jag började med middagen som blev fläskytterfilé med ungsrostade rotsaker och hemmagjord bearnaisesås. Testade även den här nya creme bruleen på tetra som jag gjorde ordning till de andra. Men jag smakade en sked och nja, nej den måste man hotta upp lite själv om man ska äta. Smakade inte mycket alls i sig själv.

Nu ska jag fortsätta fixa i köket.
Ajdö!

Kom iväg tillslut

Sådär ja! Äntligen kan jag slänga mig i soffan med gott samvete. Det blev ett pass på gymet idag. Men det satt ganska långt inne. Jag hann landa lite för länge hemma och genast blev träningssuget inte alls så stort som innan under dagen. Men tack och lov tog jag mitt förnuft till fånga och traskade ner till Friskis och brände av 50 fina minuter.
Mat i magen (sista biten av lasagnen) och resten av kvällen ska jag spendera med aftonbladets bilaga med massa matinspiration och en kopp citronte som kom med posten idag.





ge mig sol!


Sitter och kikar igenom gamla bilder och blir sjukt sugen på sommar och sol. Och framförallt lite färg. Just nu känner jag mig lika blev som spöket laban.
En liten fin solbränna skulle inte skada just nu. .



9 veckor kvar till Thailand. Nedräkningen har börjat. .




repeterat.

Kvällens träning blev att öva vårens pass. Kändes helt okej och jag känner mig hyfsat lugn inför terminstart. Och hyfsat nöjd också. Låtarna och rörelserna känns bra, jag har en lite afroinspirerad låt som jag hoppas blir ett kul inslag där motionärerna vågar släppa loss och hitta "känslan". Sen har jag en sjukt jobbig sista styrkelåt som kommer bli hemsk. Både för mig och motionärerna, men lite utmaning måste det vara. Ju längre in i terminen vi kommer, desto starkare blir vi!



Matplan

Nytt år och nya utmaningar. Och när det gäller maten så är det dags att få lite bättre struktur igen. Jag har ju oftast väldigt bra koll på vad jag äter och så men nu över jul och nyår så har jag låtit matintaget varit fritt och det har slinkit ner en hel del som kanske inte brukar slinka ner. Så nu är det bra rutiner och regelbundenhet som gäller framöver. Skönt tycker jag. Och kul med mer fräsch mat och nya, spännande recept som ska testas.


Första fyra veckorna:

Protein: Kyckling, lax, torsk, tonfisk, köttfärs, korv med hög kötthalt, kassler, ägg.


Kolhydrater: grönsaker, rotfrukter, bär, frukt, quinoa, råris och potatis.


Fett: Naturella nötter, avokado, oliver, ost.


En dag:
3 huvudmål: frukost, lunch och middag
2-3 mellanmål
2-3 liter vatten


Veckan 5-8:

Ser ut som den första men att jag beroende på hur kroppen känns lägger till grovt bröd någon dag i veckan. Ska denna månaden fortfarande försöka hålla mig borta från socker i störta möjliga mån. Självklart kommer jag unna mig något men då ser jag till att jag verkligen njuter av det fullt ut.


En nyttig lasagne - Grönsaksgratäng

..fick bli kvällens middag. Ett recept ur senaste numret av Laga lätt. Istället för lasagneplattor så använder man zuccini och aubergine. Jag har gjort några varianter på det här tidigare också men den här innehöll även keso vilket lät gott. Och det var det också, tillsammans med en grönsallad och ett stort glas vatten.






Veckans träning

Har glömt att registrera träningen från förrförra veckan så slänger jag ut två veckors träning.
Spontant känner jag att träningen har legat lite i underkant under julen och så brukar det lätt bli. Men jag har ju fortfarande rört mig så helt off har jag absolut inte varit.

v.51

Måndag: Vila
Tisdag: 60 min gym
Onsdag: Vila
Torsdag: Vila
Fredag: 60 min morgonpromenad, 60 gym
Lördag: 60 min promenad
Söndag: Vila

Summa:
Gruppträning: 0

Styrka: 2
Löpning/gång: 2

Den här veckan hade jag ganska mycket att stå i eftersom det var julafton på lördagen. Frisörbesök, julklappshandling, klappinslagning, egentillverkade presenter skulle göras och mycket skulle packas så träningen fick komma lite åt sidan. Men jag fick till några bra pass i alla fall. och några promenader. Helt okej.


v.52

Måndag: Vila
Tisdag: Vila
Onsdag: Vila
Torsdag: Vila
Fredag: 60 rask promenad
Lördag: 60 min morgonpromenad, 60 min medelpass
Söndag:

Summa:
Gruppträning: 4

Styrka: ½
Löpning/gång: 1

Ja vilan beror på att jag varit magsjuk. Så nu hoppas jag få vara frisk framöver så jag kan gå på för fullt i träningssalen.

Peppad till max!




1 januari 2012

Idag vaknade man upp till ett nytt år, 2012 minst sagt. Och inte förrän halv elva öppnade jag ögonen. men eftersom jag somnade halv 3 så är det ju inte överdrivet länge utan precis lagom. Att äta frukost så sent gör ju att alla andra mål blir försenade och för en timme sen åt vi lunch så någon middag lär det ju inte bli. Kanske något mellanmålsaktigt i så fall.

Jag har hunnit med ett träningspass idag med. Löpning fick det bli för att välkomna det nya året. Kanske inte det mest optimala med tanke på att det snöade kraftigt men jag tänkte att det kunde vara lite kul och utmanande. Broddarna lämnade jag dock hemma eftersom det inte var någon is under snön utan mest blötsnö så det gick bra ändå. Och lätt gick det med, det är väl all mat som ligger som ett extra energilager och bara väntar på att få användas. Så skulle tippa på att jag fick ihop minst 5 km. En bra start på 2012.
Sen har den dock inte innehållit så mycket mer hälsosamt. Legat i soffan och degat, beställde pizza (?) och nu soffläge igen. Jag vet inte när jag åt en köptas pizza senast, tror det var i november 2010 så eftersom Jocke tyckte det var en pizzadag idag och sista dagen på länge som jag kommer äta snabbmat så fick det slinka ner. Men imorgon då blir det ordning på kontoret igen, det kan ni skriva upp!

Det nya året firades in hos sambons bror och hans familj. En lyckad kväll helt klart.



RSS 2.0