Bloggtips!

De senaste månaderna har en gammal vän börjat blogga. Och till min stora förtjusning så älskar hon precis som jag mat och allt som hör därtill. Allt ser så otroligt gott ut, så jag tittar in där flera gånger om dagen för att kika på allt gott hon gör.

Så här kommer ett av hennes recept på en rätt som jag tror är en riktigt bra bjudrätt. Allt i samma form.

Lyxig fiskgratäng.


Potatismos:
Potatis
Smör
Mjölk
Äggula


Börja med att göra potatismoset genom att tillsätta smör, mjölk och äggula i potatisen, vispa kraftigt och smaka av med salt och peppar. Låt moset svalna så att du lättare kan spritsa den runt kanterna i formen sedan.

Laxrullar:
Lax (räkna med 200g per port)
Västerbottenost


Skiva den färska laxen i tunna skivor, salta och peppra på laxskivorna innan du lägger på hyvlad västerbottenost och rullar ihop till små laxrullar. Lägg laxrullarna i mitten av en ugnsform, lämna plats i kanterna för potatismoset.



Sås:
Redning
Grädde
Mjölk
Fiskfond


Gör en enkel vit sås med grädde och mjölk och tillsätt fiskfond efter smak. Salt och Peppar.


Spritsa nu ditt potatismos fint i kanterna av laxen och häll sedan över din fisksås i mitten. Lägg eventuellt lite extra västerbottenost över dina laxrullar för mer smak.
Grädda i ugn 200 grader ca 30 min eller tills moset fått färg och laxen är genomgräddad.
Garnera gärna din gratäng med rom och rödlök.




Ser den inte helt fantastisk ut?
Gå in till Jenny och hitta mer gott.

Det är lite skillnad mot vad jag och Jenny brukade äta när vi umgicks. Grillchips och holidaydipp var standard typ varje helg ;)


Njutdag.

Ja så kan man nog sammanfatta den här dagen. Solen har strålat och spridit vårkänsla i hela mig. Jobbet blir så otroligt mycket positivare när vädret är som idag. Då kan jag inte klaga. Och sen har ju dagen fortsatt med en helkroppsmassage där jag visserligen kanske inte är supernöjd men det var helt klart jätteskönt att få en timmes avkopplande massage. Det behövdes verkligen. Och sista njutningen för dagen blev middagen och nu kvällsmålet. Sista zucchiniplättarna fick det bli idag, toppade med avokado, rödlök och chreme fraiche. Och kände mig lite småsugen på något såhär på kvällskvisten så vad passar bättre om inte keso toppat med lite härlig frukt. Otippat för att vara jag? nej kanske inte, men så himla gott!
Keso fick sällskap av skivad apelsin, kiwi, några mandlar, pumpakärnor och kokosflakes.






Njuuuuuuuut! 


Kylskåpstömning

Inför varje semester brukar jag se till att rensa kylen på de mesta som inte kommer att hålla under tiden man kommer vara borta. Eftersom vi åker om en vecka och jag blir borta i helgen så börjar det bli dags att kika vad som finns och vad som behöver ätas upp.

Det resulterade i en favorit i repris, nämligen zucchiniplättar. Idag blev tillbehören stekt halloumi och en morot. Inte så exotiskt men fantastiskt gott. Imorgon blir det nog att äta upp resten av plättarna, då blir det nog med hackad rödlök, creme fraiche och avokado.


För övrigt så gick träningen bra. Skönt att få svettas ur och bara fokusera på det man gör för stunden. Och såklart ännu skönare när man kliver ut ur salen och känner att kroppen är sådär härligt mör.
Nu blir det soffan och kvällsläsning iform av expressens senaste gi-bilaga. Och imorgon väntar någonting riktigt underbart. En timmes massage, mmm va skönt.


på väg

Dags att slänga sig iväg ner till F&S för 70 minuter styrka-medel med Annelie. Inte så supertaggad men vet att jag kommer älska känslan efteråt, så iväg med mig nu!

Fina fisken

Hallå där!
Måndag och ny vecka. För mig innebar det jobb och innan det äntligen blev dags för träning. Kände inte av halsen något under dagen så jag hoppas att det onda är borta för gott nu. Och jag valde kanske inte den bästa tiden att gå in i gymet (16.30) men jag kände att styrka var det som min kropp behövde idag så jag fick trängas med alla andra flickor och pojkar. Gick ändå okej och jag kunde köra igenom överkroppen ordentligt. Sen avslutade jag passet med 20 minuter på bandet för att få svettas ordentligt och få upp lite puls.

Nu har jag precis smällt i mig dagens middag. Det blev ungsstekt lax med en sallad gjord på avokado, tomat, gurka, rödlök och en dressing med olivolja, lite vinäger och lite, lite flytande honung.
Färsk lax är så otroligt gott. Det är en helt annan smakupplevelse och hästlängder ifrån de där torra portionsbitarna från frysdisken. Jag brukar passa på att köpa färsk lax när det är extrapris och frysa in i lagom stora bitar. Perfekt att ta fram och blir långt ifrån torr och trist.


Veckans träningsresultat

Så här såg det ut med träningen förra veckan.

v.8

Måndag:
45 minuter hemmaträning fokus mage
Tisdag: 60 min puls-medeljympa
Onsdag: vila
Torsdag: 60 min medeljympa
Fredag: 60 min puls-medeljympa
Lördag: vila
Söndag: 30 min morgonpromenad

Summa:
Gruppträning: 3

Styrka: 1
Löpning/gång: 1

Inte så dålig som den känns när jag tänker tillbaka på den. Jag hade gärna fått till ett ordentligt träningspass igår men halsen och tröttheten satte stopp. Men några bra pass ändå så helt fy skam är det inte. Och lördagen blev det en hel del steg så jag har inte bara legat på sofflocket i helgen. Men ny vecka nu och jag hoppas att inte halsen sätter stopp för träningen.


Trött tjej

Här trodde jag att man skulle kunna ha energi till ett träningspass men nej du så verkar det inte bli. Varken kropp eller knopp är på träningshumör utan soffan verkar vara det som faller de i smaken. En svag antydning på ont i halsen också men jag hoppas att det försvinner till morgondagen, då ska jag vara back on track på alla plan. Maten har inte varit så strikt som jag hade hoppats på de senaste två veckorna så nu gör jag ett sista ryck innan resan.

Helgen har annars varit fin. Åkte ju till Uppsala igår för att träffa ena kusinen. Dagen bjöd på shopping, lunchhäng med supergod thaimat där även ena moster anslöt, melodifestivalen med mer sällskap, trerätters och världens största godisskål på det. Sockerbakis idag? Jo tack! Men det är självförvållat så bara att bita i det sura.
En supertrevlig kväll med kusiner och mostrar i alla fall.
Och vilken fin lägenhet min kusin hade fått. De har verkligen lagt ner mycket tid och det märktes, riktigt fint. Såg nu att jag enbart tog några kort med mobilen på köket men bättre än inget.




Älskar tapeten!




Och avslutar med en liten frukostbild. Naturell yoghurt blandat med vanilj,äpple- och kanelyoghurt toppat med linfrön, havreringar, kokosflakes och kanel. Mumsmums!


Helg igen!

Jajemensan, fredag och helg. Underbart helt enkelt. Och helgen ska spenderas i Uppsala hos kusin min som flyttat till egen lägenhet så det blir nice och se hur hon har det. Så imorgonbitti brummar jag iväg och fram tills dess blir det chillidill.


Vår i luften

Vilken dag, vilket väder!
Rena rama vårkänslorna fick jag när jag var ute på rundan idag och när jag kom in och såg att det var 14,3 grader i solen fick jag lite hopp om att vi går mot varmare tider.

Dagen har rullat på i full fart. Jobb, hem och byta om, ner och leda pass, gå hem, duscha, laga mat, äta och nu soffan.


Lite spagetti till också för lite extra energi




Hoppsan! En liten spännisbild får avsluta denna torsdag.


En dag i taget

Tunga dagar på jobbet. Och det gör att jag blir mer och mer sliten, både mentalt och fysiskt. Och nu har det varit extremt tufft i över två veckor och vi ligger fortfarande dåligt till. Alla känns slita och det börjar tära på oss att hela tiden kämpa och kämpa men inte få igen något på det. Nu är jag och mina kollegor trötta på allt slit till noll nytta. Nu behöver vi få en skjuts i rätt riktning och mer förstärkning för att kunna komma i fas igen. Det behöver vi för allas bästa. Och för att vi personal inte ska gå in i väggen.

Sådär nu ska jag sluta gnälla. Jag var bara tvungen att få ur mig det.


Zucchiniplättar

Ikväll provade jag att göra zucchiniplättar. Och eftersom jag brukar använda zucchini en del annars så kändes plättarna som ett vinnande recept. Och ja det var inte tokigt alls. Och framför allt lätt att svänga ihop och jag tror det är en bra rätt för alla föräldrar som har svårt att få i sina barn lite grönsaker. Här lurar man ner det i smeten.


Riv en medelstor zucchini grovt på rivjärn. Blanda 3 ägg, 1 msk fiberhusk i en bunke och tillsätt den rivna zucchinin. Salta. I med smör i stekpannan och stek gyllene.

Jag åt mina med stekta kasslerstrimlor och lingon.

Gott!


Tips!

Sugen på ett gott, grovt hembakat bröd?
Här kommer en favorit som jag aldrig tröttnar på.


Lättbakat bovetebröd



bröd är något jag är riktigt såld på. Älskar bröd i alla former men helst med mycket fibrer och goda frön som håller mig mätt länge. Här kommer ett lättbakat bröd med bovetemjöl i. Bovete är ett bra substitut till vanligt vetemjöl då det är helt glutenfritt. brödet är enkelt att göra också. Bara att branda ihop i en bunke och hälla i form.    4 dl dinkelmjöl, fullkorn  1 dl bovetemjöl  2 dl havregryn  0.5 dl rågkross  0.5 dl linfrö  1 dl solrosfrön   1 dl hackade hasselnötter  2 tsk bikarbonat  2 tsk salt  1 st äpple  1 dl torkade aprikoser  2 msk honung  4.5 dl naturell yoghurt  1 msk blandade frön, tex pumpafrön och solrosfrön    Gör så här  1. Sätt ugnen på 175 grader.     2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.     3. Riv äpplet grovt.     4. Skär aprikoserna i små bitar.     5. Rör ner honung, yoghurt, äpple och aprikoser.     6. Blanda smeten och lägg i en smord och mjölad brödform.     7. Toppa med frön och lite havregryn.     8. Grädda i nedersta delen av ugnen i ca 1 timme.     9. Ta ut brödet, stjälp upp det på ett galler och låt svalna.    Receptet ger 1 limpa.

Recept:

4 dl dinkelmjöl, fullkorn
1 dl bovetemjöl
2 dl havregryn
0.5 dl rågkross
0.5 dl linfrö
1 dl solrosfrön
1 dl hackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1 st äpple
1 dl torkade aprikoser
2 msk honung
4.5 dl naturell yoghurt
1 msk blandade frön, tex pumpafrön och solrosfrön

Gör så här 1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Riv äpplet grovt.
4. Skär aprikoserna i små bitar.
5. Rör ner honung, yoghurt, äpple och aprikoser.
6. Blanda smeten och lägg i en smord och mjölad brödform.
7. Toppa med frön och lite havregryn.
8. Grädda i nedersta delen av ugnen i ca 1 timme.
9. Ta ut brödet, stjälp upp det på ett galler och låt svalna.



Woho!!

Precis som förra tisdagen gick dagens pass sjukt bra. Hur pigg som helst och all trötthet var putsväck. Energin var på topp och jag kände att jag hade ännu lite mer att krama ur när passet var slut. Ett gott tecken trots allt. Och jag vill ju inte tro att det är tack vare fikabrödet förra veckan och idag som gör mig så rackarns pigg för jag har ingen lust att smälla i mig kaloribomber varje vecka (även fast jag älsar fikabröd). Nej det får jag unna mig någon gång ibland men inte flera dagar i rad varje vecka.

Nej men annars grymt nöjd med denna träningsdag!


Inga men.

Efter en makalöst god semla är det jag som beger mig raka vägen ner till Friskis och ett puls-medelpass. Där med basta!


Tog mig i kragen

Med släpande fötter, tungt huvud och omotivation till allt vad rörelse heter så samlade jag ihop den gnutta energi som fanns och genomförde ett pass här hemma i form av mage, mage och mera mage. Först ett 20 minuters långt pilatespass (dvd) med fokus på mage och efter det 20 minuters coreträning, som fokuserar på hela bålen. Så magen fick sig allt en rejäl omgång. Och det känns skönt nu att jag verkligen gjorde något. Jag kände att jag kunde hålla fokus hela tiden och övningarna tog bra. Ibland är träningsdvder ett himla bra alternativ om man inte har tid, lust eller ork att gå ner till sitt träningshak. Tummen upp för det!


Veckans träning

Träning v.7

Måndag:
Vila
Tisdag: 70 min styrka-medeljympa
Onsdag: 60 min gym
Torsdag: 60 min medeljympa
Fredag: Vila
Lördag: vila
Söndag: 40 min morgonpromenad, 60 min gym

Summa:
Gruppträning: 2

Styrka: 2
Löpning/gång: 1

Det blev en bra vecka tycker jag. Bra kvalitet på passen och jag har svettats ordentligt varje gång. Några fler vilodagar än vanligt men det har behövts. Nu får vi se vad kommande vecka bjuder på.


dölungt

Så kan man nog sammanfatta den här helgen. Energinivån har verkligen varit låg. Hela fredagen och lördagen var jag extremt trött. Jag somnade efter tio båda dagarna och har kunnat sova på eftermiddagarna också vilket jag aldrig gör annars. Jag vet inte om det är för att det var mycket stress på jobbet i veckan eller för att man har legat i en hel del senaste tiden. Det är väl en kombination skulle jag tro. Jag tycker ändå att jag försöker lyssna på kroppen och inte träna om jag inte orkar, lägga mig i tid, inte stressa osv. Men jag får helt enkelt vara ännu mer uppmärksam framöver. 
Tur är väl då att jag har semester om snart två veckor. Då kommer jag kunna slappna av totalt och bara göra det jag vill och känner för. 

Som sagt, tvärlugn helg med enbart en tur till västerås för shopping under lördagen. Idag blev det lite träning för att få lite rörelse, en morgonpromenad på 40 minuter och en timmes gym. Lär kännas imorgon!



Hur var er helg?


Frukoststund

Jag startar denna söndag med en morgonpromenad. Det var några veckor sen sist och idag var verkligen ingen superpromenad kan jag säga. Grått tråkigt väder och isgator som vissreligen var grusade så det gick att gå på bra utan att halka men hade gärna vilja ha solens strålar emot mig och några fågelkvitter men så höga krav fick man tydligen inte ha idag. Det känns i alla fall bra att ha fått vara ute en sväng nu när frukosten ska intas.



Idag blir det fil och keso med färsk ananas, torkade tranbär, mandelmüsli och kokosflakes.


Fruktfrossa

Ikväll blir det frukt till efterrätt. Och det behöver inte alls bli tråkigt. Välj frukt och bär efter säsong så lovar jag att det blir en god smakupplevelse. Idag blev det så enkelt som färsk ananas och apelsin toppat med kokosflakes.
Andra förslag på topping är en klick kesella eller vispgrädde och hacka en näve av dina favoritnötter och stö på.




Yoghurtbägare

Idag fick den klassiska filskålen stå åt sidan för denna bägare. Och det går ju att ha i precis det man vill. Jag gjorde min på kesella blandat med keso och lite fil, tinade blåbär, jordgubbar och mangobitar och toppade med rostad kokos, mandlar och solrosfrön.











Fredagen är här

God morgon!
Sitter med frukostskålen i högsta hugg. Idag blev det fil, keso, kanelstekta äpplen och mandelmüsli. Yumyum!


Hoppas ni får en skön fredag!


Matrester


Ibland när man öppnar kylen inser man att man har en hel del där som börjar sjunga på sista versen. Det kan vara matrester från middagen i förrgår, någon vissen sallad, hängig paprika och någon kantstött morot. Och är man som mig och inte gillar att slänga mat så går det förstås att göra något av det. Det enklaste är att göra en pytt eller wok med det man har hemma helt enkelt. Det är bara fantasin som sätter stopp på vad din middag kan innehålla. Så släng inte det som blir över, gör något med det och jag lovar att ofta smakar det riktigt bra.

Har du några bra tips hur man ska använda mat som börjar tappa stinget eller bara behöver ätas upp?



Här har Jocke gjort en variant av pytt på grillad kyckling och kokt potatis som var över från gårdagen. Till det hade han lite lök, morot, färsk chili och kryddor. Lite färsk spenat och vips så har du en toppenmåltid!


Dinnertime

Dagens middag fick bli Torskfilé. Jag gjorde en såsgrund och lät sedan fisken sjuda några minuter i såsen innan jag serverade den. Till det hade jag kokt potatis, broccoli och rårivna morötter.

Såsen gjorde jag på brynt lök, grädde, tomater, tomatpuré, dill, gräslök, salt och citronpeppar.


Snö

Och så kom den, den som knappt visat sig denna vinter. Jag pratar förstås om snön. En dryg decimeter har vi fått här. Och eftersom jag är kraftigt beroende av vädret i mitt jobb så har jag haft det otroligt bra hittills. Ja nästan oförskämt bra kom jag fram till idag när jag skulle försöka ta mig runt på cykeln. Trampa i den där moddiga snön och känna att man inte kommer någon vart, nej ingen höjdare! Men som tur var så var det plogat på de flesta ställena så värre har jag haft det.
Så om jag inte skulle behöva vara så styrd av vädret i mitt jobb så skulle det gärna få komma hur mycket snö det ville men som cyklande brevbärare så vill jag gärna ha cykelvänligt underlag jämt.
Nog om detta. Efter jobbet traskade jag direkt ner till Friskis för att köra ett pass på gymet, 60 tuffa minuter blev det. Mycket folk som vanligt när man tränar mellan 16-18 men jag kunde hålla till i min hörna utan problem så det blev arm och ryggträning med 15 minuters avslutning på spinningcykeln för att få upp pulsen rejält. Sen blev det en skön stund på stretchmattan med lite rörlighetsövningar. Perfa!

Lite sedvanlig vardagsrutin nu då, dusch sen mat.


Äggig middag

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, ägg är världens bästa mat. Ikväll i en omelett med bacon, skinka, ost och spenat.


Lovely day

Bokstavligt talat. Kom nyss hem från 70 minuter Styrka-medelpass med bästa Annelie. Idag var en sån där dag då jag kände mig fruktansvärt stark. I varje övning, varje steg och rörelse kändes det som jag kunde hålla på hur länge som helst. Huvudet var med, kroppen var definitivt med och det var bara ge allt, allt, allt.
Och kan det möjligtvis vara p.g.a allt socker som slinkit ner idag och igår?
 Ja ni läste rätt, socker har konsumerats lite väl mycket för att vara måndag och tisdag. Jag brukar nämligen inte unna mig alls i veckorna men när arbetskollegan min tog med tårta till jobbet kunde jag helt enkelt inte hålla mig längre. All fokus på beach 2012 var någon annan stans och sötsuget som inte varit närvarande på flera veckor har hängt över mig rejält de senaste dagarna. Och att Jocke dagen till ära bakat kärleksmums och skurit ut ett hjärta till mig och skrivit en lapp med texten Bakat med kärlek till dig! så gick även den inte att motstå. Men jag hoppas inte hela veckan går i detta sockerstinna spår utan att jag kan hålla mig nu fram till helgen i alla fall.

Nu blir det dusch sen mat!


Måndagsmat

Köttfärsbiffar, gräddsås, stekt lök, stekt vitkål, kokt broccoli och en sked lingonsylt (som visst inte kom med på bild). Fin måndag!


Ingen lust

Idag blir det nog ingen träning. Känner mig seg i kroppen och har lite skön träningsvärk från igår men inget som hindrar mig från att träna idag egentligen utan idag är det helt enkelt lusten som inte finns där. Jag känner att om jag skulle gå ner och träna så tror jag inte att jag skulle få ut så mycket av det i alla fall utan då är det bättre att ladda upp och köra på ordentligt imorgon.
Och jag var nyss och tog tredje vaccinationssprutan för tbe så nu slipper jag ta spruta på tre år. Jag har alltid varit rädd för sprutor och kommer nog alltid vara det. Varje gång jag ska ta en blir jag som en treåring och vill helst springa därifrån. Att titta på när de tar den funkar definitivt inte, nej bort med blicken och få det överstökat. Och så tycker jag alltid lite synd om mig när jag tagit sprutan för att det faktiskt kändes fast alla alltid säger att "det känns inte ens", yeah right!


Inspiration till köket


Ugnsform Pink- RICE
Bild från http://nordljus.net/


Bild från http://www.perlanliving.se


Bild från http://www.husohem.se


Assiette i vit keramik
Bild från http://www.countrybymail.se

Finns mycket fint att pigga upp köket med. Några av dessa godingar skulle gärna få ta plats här hemma.



Veckans träning

Träning v.6

Måndag:
60 medelspinning
Tisdag: 60 min gym
Onsdag: 70 min promenad
Torsdag: 60 min medeljympa
Fredag: 60 min skivstångspass
Lördag: vila
Söndag: 60 min basjympa, 60 min medeljympa

Summa:
Gruppträning: 5

Styrka: 1
Löpning/gång: 1

Det blev ju en kanonvecka när det gäller förra veckans träning. Fem bra grupptränngspass, en sväng i gymet och en långpromenad. Rörlighetsträning varje dag som går bättre och bättre. Så jag kan inte vara annat än helnöjd och får se vad denna vecka bjuder på.



Intar soffläge

Efter en fullspäckad utbildningsdag i Västerås är jag nu hemma. Fullproppad med info om nya upplägget och kroppen och knoppen är totalt urpumpad. Två pass, ett bas och ett medel. Så en dusch och lite mat sen slänger jag mig i soffan!


Så var det kväller

Och jag är snart på väg till sängen för att sova för natten. Jag ska upp tidigt imorgon och iväg till västerås på utbildning med Friskis. Och vill känna att jag har fått sova ut trots att jag ska upp i ottan.
Men innan det så tänkte jag bjuda er på lite middagsbilder.
Det blev fiskbiffar med blomkålsmos, hemmagjord remouladsås och grönsaker. Och som pricken över i:et en dagsfärskbakad semla.




Biffarna är gjorda på lax och torskfilé som jag mixat till färs och blandat med ägg, dill, gräslök och kryddor.


Bella gav middagen tummen upp.


Och så var det semlan. Njutning.

Laxröra

Jag älskar lax och just kallrökt lax är något jag gärna äter då och då. Förra helgen i en förrättsvariant. En krämig laxröra med dill, grov senap, creme fraiche och kokt hackat ägg.



4 portioner (förrätt)

200 gram kallrökt lax,
2 kokta ägg
en rejäl knippe färsk dill
2 tsk grovkornig senap
salt och peppar
2 dl creme fraiche

Koka äggen tills de är hårdkokta (ca 10 min), tärna laxen i små kuber, hacka dillen. Blanda creme fraiche och senap i en bunke och tillsätt lax, dill och vänd ner de hackade äggen. Smaka av med salt och peppar.




Servera på ett gott rostat bröd eller en avocadohalva med lite grönt.


Fan..

Idag slank jag dit. Bellas godispåse blev det jag föll för. Jag vet inte riktigt vad som hände med karaktären och fröken duktig. Den verkar ha försvunnit. Men över en månad utan socker får jag nog vara glad över och att kunna unna sig på helgen är något jag ser som ganska sunt. Men ingen idé att deppa över lite godis, gjort är gjort och ingen ångest över det här nu. Nej det är OKEJ att unna sig något gott och onyttigt ibland.



Finally it´s friday!

Och där kan jag ta helg. Hann precis ner till Skivstångspasset klockan fyra idag .Bara in och köra järnet. Och känslan nu efteråt är underbar. Nu blir det vila och har precis återhämtat mig med ett underbart kesomål.




Ser inte mycket ut för världen men för mig var det som en dröm.
Keso, en halv skivad banan, några torkade tranbär, solroskärnor och rostad kokos.


Ge mig helg!

Vill så gärna att det ska bli fredag eftermiddag så snabbt som bara möjligt. Mycket på jobbet och imorgon kommer det också bli en kass dag eftersom typ halva ordinarie styrkan har fått semester. Hur fan tänkte han där? Jaja jag går dit och gör mina timmar sen går jag hem!

Dagens middag blev lika trist som igår. Hoppas på lite roligare mat i helgen då har jag mer tid att lägga på det.



Dagens höjdpunkt får bli mitt pass. Hade nog nästan full sal (85 pers), så det kändes grymt kul att få peppa och bli peppad!


Soppdag

Idag fick det bli en värmande soppa till middag. Och det satt väldigt bra efter att ha varit ute på powerwalk med Sara. Det är alltid mycket lättare att gå länge när man pratar med någon så i 70 minuter sällskapade vi i snö och blåst innan jag fortsatte ytterligare 20 minuter innan jag var hemma.


Krossade tomater, kokosmjölk, gul lök och kryddor. Mixa. Ser kanske inte så god ut men det var den. Sen kan man ju alltid toppa med det man gillar, kanske lite smulad fetaost. Och sen ett gott bröd till för mer mättnad.


Tisdag

60 minuters gympass idag men fokus på rygg. Återstår att se om det känns i kroppen imorgon men det hoppas jag såklart på.

Middagen fick bli en kasslergratäng med quinoa och ett gäng morotsstavar till det. Jag känner mig lite omotioverad på matfronten just nu. Eller det är väl mest att jag inte tycker kroppen svarar på den maten jag äter. Jag är frisk och pigg så egentligen ska jag inte klaga men jag vill ha mer resultat. Jag är inne på 5:e veckan med strikt kost eller i alla fall relativt stikt. Äter inte så mycket kolhydrater utan mest i form av grönsaker, frukt och rotsaker. Inget socker förutom det naturliga från frukt. Och visst i helgen unnade jag mig tre chokladbitar och en och annan potatis slank ner, men det borde ju inte sabba allt?

Det är den där magen som irriterar mig mest. Och det finns de som har mer att bekymra sig om än jag men ändå så stör det mig. Det sitter där och det stör. Jag vill ha en platt mage och nu jäklar ska det tas i med hårdhandskarna för att det ska hända något!
Jag kräver inget sixpack men vill inte gå runt och se ständigt uppsväld och halvgravid ut. Kanske borde dra ner på laktosen och se om magen mår bättre. Hm.. tåls att fundera på.


Inga ord

Och ingen bild heller tyvärr, men 60 minuters spinning med favoritledare kan bara inte misslyckas. Lycka att få starta en vecka på detta sätt!
Nu blir det mat. Falukorv i ugn med coleslaw.


Veckans träning

Träningen v.5

Måndag:
60 medeljympa
Tisdag: 60 min puls-medeljympa
Onsdag: Vila
Torsdag: 60 min medel
Fredag: 60 min skivstång-intervall
Lördag: 60 min intervallflex
Söndag: Vila

Summa:
Gruppträning: 5

Styrka: 0
Löpning/gång: 0

Ja det blev ju bara gruppträning förra veckan och det av den enkla anledningen att det var det som föll bäst in med tider och vad jag hade lust att göra. Skivstångspasset gav mig i alla fall lite styrketräning och de andra passen har kört igenom hela kroppen med både styrka, kondition och smidighet. Och gruppträning har ju den fördelen att man bara behöver gå dit och sen hänga på, sen är man genomtränad 60 minuter senare, det gillar jag!



Summering av helgen

Så var snart denna helg till enda och den har varit fylld men både det ena och det andra.
Inledde helgen med ett skivstång-intervallpass efter jobbet i fredags och senare delen av fredagkvällen spenderades i biosalongen och premiären av En gång i Phuket. Så kul! skrattade mig igenom nästan hela filmen kändes det som, en riktig feelgood-film som jag verkligen kan rekomendera, så se den.

Lördagen blev det Friskis för hela slanten följt av handling och sen en kväll i soffan framför melodifestivalen.

Och idag söndag så har jag som jag skrev i tidigare inlägg tagit det lugnt som tusan, vilat från all träning. Det blev en sväng på stan och lite shopping. Och nu sitter jag med färg i håret som alldeles snart ska sköljas ur. Det var den helgen det!


lugn dag

Den här dagen strartar jag riktigt lugnt och så kommer den nog fortsätta vara hela dagen idag. En lång frukost ska jag njuta av nu framför nyhetsmorgon och levande ljus. Jocke drog och fiskade tidigt i morse så jag får ha mysstund med mig själv.


Keso utblandat med lite fil, blåbär, mango och toppat med solrosfrön,pumpakärnor och mandlar. En skiva fröbröd med kokt ägg, en skål med uppskuren apelsin och en kopp grönt vaniljte.


Vita dagen.

Kom precis innanför dörren. Dagen idag har gått helt i rött och vitt. Och vad kan det vara? Friskis och Svettis såklart! Jag som ledare och funktionär blev inbjuden att delta i något som de kallar för "vita dagen". Anna Ivarsson som är generalsekraterare på Friskis Riks var på plats för att hålla i dagens föreläsning. Men dagen började med gemensam träff för träning, då blev det intervall-flex för min del och sedan dusch, bastu och lunch innan föreläsningen satte igång.

Och som vanligt när man träffar alla funkisar i föreningen så möts jag av samma härliga känsla. Folk ler, är glada, skrattar, pratar med varann och det smittar verkligen av sig. Och hela dagen har präglats mycket av F&S värderingar, hur vi tänker kring träning, hur folk ser på F&S, fördommar, träningstrender, olika typer av motionärer osv. Intressant helt klart.

En sak som jag fastnade lite extra för var just en av våra värderningar. Det var orden JAG KAN. Och då tänkte jag lite på just mig och varför jag valde att ta steget att bli ledare. Det fanns någonstans i bakhuvudet en känsla av nyfikenhet och lust men också rädsla att stå inför andra människor. Visst vore det häftigt att få stå där i mitten och köra järnet med alla andra. Men också sjukt läskigt. Men något sa mig, kan hon eller han så KAN JAG. Precis som alla andra ledare kan så kan ju faktiskt jag med. Det gäller bara att våga ta steget, det där steget som tar dig utanför det där trygga området, som gör att du får ta ett kliv i det lite mer osäkra området. Det har gjort mig starkare och det är jag otroligt glad för.

Sen vill jag tacka för att jag tillhör Eskilstunas strösta och bästa förening och för att vi har en fantastisk gemenskap.


En riktigt god semla

Den här semlan är ett mycket bättre alternativ än den klassiska kaloribomben. Och smakmässigt så står sig denna variant otroligt bra tycker jag. God bulle och med en egengjord mandelmassa sitter den som en smäck.Jag äter hellre denna än den klassiska. Så kanske något att unna sig i helgen?

Receptet kommer här:

12st semlor
75 g smör
3 dl sojamjölk (går bra med vanlig)
50 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl agavesirap
1 ägg
1/2 tsk hjorthornssalt
10 dl dinkelsikt
1 dl solrosfrön
1 msk linfrön


Fyllning
100 g skållad sötmandel
1/2dl sojamölk (vanlig mjölk funkar även här)
1 msk mandel och nötpasta (kan uteslutas)
Inkråm
vispgrädde

Smält smör i en kastrull och tillsätt sojamjölk. Värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll på lite av den varma bladningen. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vätskan, salt, agavesirap och ägg. Blanda ihop.

Blanda hjorthornssalt, dinkelsikt, solrosfrön och linfrön och rör ner i degen. Knåda degen tills den är jämn och släpper kanterna på bunken. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta degen smidig. Tillsätt mer dinkelsikt om degen är lös. Forma till runda bullar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Låt bullarna jäsa på plåten i 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 7 minuter.

Mixa mandel i en matberedare eller i en mixer. Lägg i en skål och tillsätt sojamjölk, agavesirap och nötpastan och blanda om.

Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur en del av inkråmet och blanda det med mandelröran. Lägg fyllningen i bullarna och lägg på en klick vispgrädde. Dekorera med florsocker.


Beroendeframkallande

Jag tror jag har framkallat ett beroende. Jag har ätit det varje dag den här veckan. Jag kan helt enkelt inte få nog av det. Keso, blåbär, upptinade mangobitar och blandade nötter och frön. Helt amazing and I can´t stop eating it.


Dagens


Tröttnar aldrig på den här fiskgrytan. Riktigt god med andra ord.




300 gram laxfilé
400 gram torskfilé eller annan vit fisk
1 fänkål
2 morötter
2 tomater
1 gul lök
2 dl vatten
3 dl grädde
2 msk skaldjursfond
2 msk tomatpuré
torkad timjan
salt & peppar

Hacka lök och skiva fänkål, bryn i smör. Skala morötter och skiva i slantar. Tillsätt morötter, skaldjursfond, vatten, grädde och tomatpuré och låt koka upp. Tillsätt timjan och smaka av med salt och peppar.

Skär fiskfiléerna i mindre bitar och tärna tomaterna. Lägg i fiskbitarna och tomaterna och låt sjuda i 4-5 minuter.
Klart!


RSS 2.0