En riktigt god semla

Den här semlan är ett mycket bättre alternativ än den klassiska kaloribomben. Och smakmässigt så står sig denna variant otroligt bra tycker jag. God bulle och med en egengjord mandelmassa sitter den som en smäck.Jag äter hellre denna än den klassiska. Så kanske något att unna sig i helgen?

Receptet kommer här:

12st semlor
75 g smör
3 dl sojamjölk (går bra med vanlig)
50 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl agavesirap
1 ägg
1/2 tsk hjorthornssalt
10 dl dinkelsikt
1 dl solrosfrön
1 msk linfrön


Fyllning
100 g skållad sötmandel
1/2dl sojamölk (vanlig mjölk funkar även här)
1 msk mandel och nötpasta (kan uteslutas)
Inkråm
vispgrädde

Smält smör i en kastrull och tillsätt sojamjölk. Värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll på lite av den varma bladningen. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vätskan, salt, agavesirap och ägg. Blanda ihop.

Blanda hjorthornssalt, dinkelsikt, solrosfrön och linfrön och rör ner i degen. Knåda degen tills den är jämn och släpper kanterna på bunken. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta degen smidig. Tillsätt mer dinkelsikt om degen är lös. Forma till runda bullar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Låt bullarna jäsa på plåten i 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 7 minuter.

Mixa mandel i en matberedare eller i en mixer. Lägg i en skål och tillsätt sojamjölk, agavesirap och nötpastan och blanda om.

Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur en del av inkråmet och blanda det med mandelröran. Lägg fyllningen i bullarna och lägg på en klick vispgrädde. Dekorera med florsocker.


Kommentarer
Postat av: Emp

Cirkus 7points skulle den vara, dock räknad på vanlig sirap då det var det enda som fanns att räkna på. Aldrig hört om den där sirapen. Trodde det var kört när jag såg poängen för mjölet (10dl 50p) men att dela allt i 12 portioner sen hjälpte ;)

VV har gett ut ett semlerecept nu också med choklad som verkar smarrigt, 8 points är deras.

2012-02-05 @ 01:01:40
URL: http://empolie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0