Bra Måndag

Hej alla fina läsare!
Som ni ser så blir det inte många inlägg här men så är det när det är semester och ingen dator i närheten. Förra veckan bestod i några fina dagar i solen och ute på sjön och även förberedelser och fix inför Bakluckan i lördags. Bakluckan är som jag skrivit om förut en stor loppis här i trakten som brukar locka massor med människor. Och den här lördagen hade jag och min kusin bestämt oss för att prova på om vår hobby funkade där. Båda har ett stort intresse för bakning och därför satsade vi på att sälja hemmagjort fikabröd. Det var allt i från kakor till lemonad och allt givetvis gjort av oss. Vilket många besökare inte verkade förstå. Men så var det och fint blev det!
 
Idag har det blivit ännu en dag på sjön. Jag försöker att insupa så mycket av solens strålar som möjligt och ladda upp med eneri inför hösten. Och troligtvis blir det rätt mycket lata dagar i solen den här sista semseterveckan. Njuta ska jag i alla fall göra. Träning blir det en del när det finns lust. tre löppass förra veckan så det är väl styrkan som får stryka på foten lite men jag hoppas inte jag har tappat allt även om jag tror det kommer vara extremt tufft sen när gymet ska intas igen. nej hörni, nu ska jag iväg igen. Hoppas ni också har det bra där ute!
 
Stekte i solen idag.
 
Vårat fina bord i lördags.

Mellanlandar

Så var vi hemma igen. Veckan i Funäsdalen har varit väldigt bra och jag är riktigt nöjd med det mesta som hände under veckan. Många fina vandringar blev det och en del toppar bestegs. Det är ju fantastiskt att det finns så fina ställen i detta land. Nu mellanlandar vi någon dag här hemma innan vi far vidare till stugan. Där blir jag nog kvar ett tag. Men ett och anant inlägg ska jag bjuda på. Och mer bilder från vanringen också.
 
 
 

Mycket gjort

 
Puh! Har hunnit med en hel del idag. Började i och för sig rätt lugnt. Men runt tolvtiden klev jag utanför dörren och ut på en löptur som jag hoppades skulle bli lite modell längre. Det blev 15 km varav 7,5 km i elljusspåret och 7,5 på asfalt och jag kan ju lätt konstatera att jag springer mycket fortare på asfalt. I spåret går det alltid tyngre och visserligenär det också mer kuperat än om man springer på vägar. Men så fort jag kom ut från spåret så kom lättheten i steget och jag kunde öka hastigheten direkt. Skönt att kunna avsluta en löprunda med bra tempo och lätta fötter. Det måste varit gårdagens godis som gjorde det ;)
 
Efter det bjöd Jocke på lunch och det satt väldigt fint må jag säga. Köttbullar, potatismos, lingonsylt och gräddsås. Smakade rackarns bra. Sen har jag pulat i köket och provat lite olika recept med nya kokosnötsmjölet. Bland annat kvällen middag som blev hemmagjord pizza inspirerad av lchf. Men nja jag har gjort godare varianter tidigare som innehållit lite kolhydrater som jag gillat bättre. Men jag blev däremot väldigt nöjd med de pizzor jag gjorde till Bella och Jocke. Så jag norpa någon slice eller två från dem också =) Hemmagjord pizza är ju annars något som nästan alltid blir lyckat och där man kan variera sig hur mycket som helst.
 
Sen har det packats och packats. För imorgon bär det av norrut för en veckas vandring i Funäsdalen. Jag och Jocke har hyrt en stuga mitt i byn, perfekt för att ta sig ut på dagsturer. Förhoppningsvis blir det en hel del löpning och kanske hyr vi cykel någon dag och cyklar en tur. Det ska iaf bli väldigt kul. Och sen har jag läst att de arrangerar löparläger där hela nästa vecka med Malin Ewerlöf Krepp. Skulle varit kul och inspirerande med en sådan vecka men tror inte Jocke skulle tycka det var så kul då. Så det får det bli någon annan gång. Nej hörni, kanske dags att hoppa i säng om man ska orka upp tidigt för att sedan spendera i stort sätt hela dagen i bilen.
Bjuder på en bild från senaste vandringsresan som var sommaren 2010, då till Vemdalen.

Sommarens bästa glass?

Har jag nämnt att det tillverkades glass här hemma förra helgen? Sommarens bästa glass enligt receptskaparen så det var jag ju tvungen att se om det var. Och visst var den god! Både gräddig och fräsch på samma gång. Och  passar perfekt med jordgubbar till.  Så prova att göra denna busenkla glass ni med.
 
Receptet är så simpelt så vem som helst kan slänga ihop den här glassen. Och ingen glassmaskin behövs heller.
 
Citronglass med kondenserad mjölk
5 dl vispgrädde
½ burk lemon curd
1 citron, skal och saft
1 burk kondenserad mjölk
 
Vispa grädden. Blanda ner de övriga ingredienserna och häll upp i en plastlåda och ställ in i frysen i 5-6 timmar. Ta fram en stund innan servering så hinner den få bra konsistens. Toppa med färska jordgubbar. Njut!
 
(Bild lånad från sevan.se)

Inte långt kvar nu

Äntligen fredag och sista dagen innan tre veckors välbehövlig semester. Dags att riva av sista timmarna på jobbet!
 
 
Frukost idag: fil, mandelmüsli, havreringar, ljusa psylliumfrön och tärnad nektarin.

Grilltips till inspirationsinlägg

För några veckor skrev Jenny om grillat och vad vi helst grillar. Hon brukar med jämna mellanrum skriva inlägg som handlar om att vi andra får komma med våra bästa tips om just det ämne hon nämner och sen så sammanställer hon alla tips i ett inspirationsinlägg, smart va?  Väldigt smart och roligt tycker jag. Därför vill jag också bidra med ett gott grillrecept.
 
Dessa räkor går inte av för hackor kan jag lova!
 
Grillade tigerräkor med limeaioli
Önskad mängd scampi eller tigerräkor
1 påse Santa Maria chilirub
 
Gnid in ruben ordentligt på alla räkor och trä sedan räkorna på spett. Lägg på grillen tills de fått fin färg. Servera med en limeaioli och ett gott bröd.
 
 
 

3 av 5

Nedräkning tills semester. Två dagar  kvar och självklart är det smått rörigt och kaosartat på jobbet och det gör att semestern känns ännu mer efterlängtad. Idag blev det träning efter jobbet. Ett puls-medelpass där svetten rann om oss alla som var där. Kul att se fulla salar nu mitt i sommaren och semestertider.
Köpte förresten kokosnötsmjöl igår som jag länge funderat på att inhandla. Det ska bli spännande att använda och det har ju ett grymt bra näringsvärde så det är väl anledningen till att det används så flitigt, och så är det glutenfritt också. Quinoapuffar fick följa med hem också, gott att ha på yoghurten!
 
 
 
 

10 Juli

Snacka om att vädret kan vända snabbt. Från gårdagens varma, soliga dag till dagens 13 gradiga, regniga dag. Och det ser inte ut att vilja ge sig heller det där förbaskade regnet. Som jag skyller dagens uteblivna löprunda på. Kanske inte ett okej skäl till att inte träna då jag har sprungit i regn förut och inte alls tyckt att det varit något problem, ibland t.o.m tvärt om något positivt. Men idag kändes inte spöregn kul alls, så jag håller mig inne. Och kroppen känns rätt mör efter igår så jag låter kroppen vila lite. Och förresten till alla er som inte heller tittat i almanackan och konstaterat att det är den 10 Juli idag kan ni nu bli informerade om att jag, moi, me and I har namnsadag idag. Grattis Andrea säger jag till mig själv och alla andra Andreor i landet.
 
Precis intagit lite mat. En omelett fylld med massa parmesan, kyckling, kasslertärningar, tomat och rödbetor. Insåg när jag börjat äta att en sjyst sallad hade varit gott till men då orkade jag inte pilla med det. Men det gick ju ändå.
 

Styrka

Idag blev det ett rent styrkepass. Gymet var relativt lugn och jag kunde ta precis den plats jag behövde och behövde inte ta hänsyn till någon annan. Skönt med andra ord. Och skönt att ge musklerna en rejäl omgång. Nu har jag precis avnjutit middagen som blev en god blandning av kassler, ris, broccoli, morötter, paprika och kryddor. Tyvärr ingen bild då jag tyligen var för hungrig för att komma ihåg att ta kort. Men gott var det!
Bjuder på lite bilder från helgen istället.
 
Kusin min hade med sig försvinnande goda kardemummabiscotti och saft gjord på jordgubbar och rosenvatten
Lunch på Mary´s.
 
En väldigt god sådan. Rustik baguette med chevré, parma, rödbetor, valnötter, honung och sallad.
 
 
.

Sommarens somrigaste

Igår kom Jocke hem med jordgubbar som han hade plockat med sig från mor sin. Hon har ett jordgubbsland som brukar få massor med solmogna, söta jordgubbar. Helt underbart goda. Kan det bli mer sommar än jordgubbar? Nu intar jag dessa godingar flitigt vilket också medför en rätt svullen mage, men det är det värt!

Veckans träning v.27

 
 
Måndag: 60 min cirkelfys
Tisdag: 6,5 km löpning
Onsdag: 60 min medelpass
Torsdag: Vila
Fredag: 60 min intervallflex
Lördag: 60 min promenad
Söndag: 40 min promenad

Summa:
Gruppträning: 3

Styrka: 0
Löpning/gång: 3
 
Det blev många bra pass den här veckan också. Och speciellt gruppträning. Ett löppass var det tänkt att bli igår men det fanns det inte ork och lust med så jag får försöka få in det nu i veckan istället. Med en vecka kvar till semester funderar jag nu på om man ska fundera ut någon miniutmaning att roa sig med då. Många som kör plankutmaningar eller massa burpees. Kanske dags för mig att ge mig på det!
 
 

energilös

Efter att kusin min åkt tillbaka mot Uppsala efter en finfin helg så har jag varit totalt uttråkad och rent ut sagt lat. Jag har legat på sofflocket i timmar och inte gjort ett dugg mer än att sappat mellan kanalerna på tv och haft datorn i knät. Runt fyra fick jag ett ryck och drog på mig skorna och gick ut och gick. Men när ja gkände första regndropparna mot pannan vände jag hemåt igen och rundan blev nog inte på mer än 45 minuter. Och ja, nu sitter jag här igen. Uttråkad. Bella städar rummet och Jocke lyser med sin frånvaro. Dags att fundera ut någon middag kanske.
 
Ett gott tips såhär i sommartider kan jag ju ge er åtminstonde. Passar perfekt till i stort sätt allt men kanske bäst till grillat.
 
Rostad färskpotatis
Färskpotatis
färska örter
flingsalt
rapsolja
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba färskpotatisen och lägg upp i en ungssäker form och ha på massor med färska örter, t.ex dill, basilika, oregano eller vad man har hemma. Ringla på rapsolja och strö över rejält med flingsalt och blanda runt. In i ugnen i minst 30 minuter. Öppna och skaka formen några gånger under tiden i ugnen så får potatisen en fin yta runt om.
 
 

Lördag

Med en rejäl och stadig frukost med bland annat nygräddade frukostfrallor, är vi nu redo att ta oss an denna lördag. En sväng på stan och sen kanske även ett besök på Mary´s om vädret är med oss.
Min kusin hade för övrigt med sig väldigt goda presenter igår, och att de var hemmagjorda gjorde det hela ännu godare! 
 

Egen färskost

Det v
 
ar bland det lättaste jag gjort faktiskt. Sedan fina Jenny la upp på hennes blogg om hur man gör egen färskost så har jag gått i tankarna om att det måste jag ju prova. Och igårkväll blev det alltså dags att försöka sig på det. Och med endast två ingredienser och en termometer så har du färskost.
Jag använde mig av ett durkslag som jag hade klätt med en kökshandduk där jag hällde i "ostsmeten" . Sedan var det bara ställa in den i kylskåpet så var det finfin färskost på morgonkvisten.
Receptet är som sagt busenkelt.
 
1 Liter fil
3 dl gräddfil
 
Koka upp fil och gräddfil i en kastrull till ca45-50 grader och det börjar skära sig. Då häller du det i durkslaget som du klätt med, i mitt fall en kökshandduk men det funkar med kaffefilter eller ännu bättre, en silduk. Sen är det bara låta den stå i kylen över natten. När färskosten är klar är det bara att smaksätta med precis det du vill.
Jag kopierade Jenny där med och har smaksatt halva med ½ dl hackade valnötter, ½ dl hackade soltorkade tomater och lite flingsalt. Den andra halvan är än så länge naturell men kanske smaksätter jag även den. 
 
Och just det. Den vätska som blir kallas vassle och funkar utmärkt att använda som degvätska när du bakar bröd så passa på att dra ihop ett gäng nybakta baguetter, fallor eller limpor när du ändå är i farten.
 
Naturell.
Smaksatt med valnötter och soltorkade tomater.
 
 

hemmakväll

Den här dagen hat gått riktigt fort och jag har hunnit med en hel del. Ingen träning idag utan jag låter kroppen få vila. Imorgon kommer kusin hit och ska spendera helgen med mig vilket blir himla trevligt. Hoppas vädret är okej så man kan hitta på något ute.
 
Nu sitter jag i soffan och mumsar på lite kvällsgott innan jag ska kila till sängs. Kakorna på bilden är rawfoodkakor som jag pysslat ihop. Och jag gillar dem skarpt så håll utkik så kommer recept inom kort.
 
Två sorters gubbar (närodlade och öländska) och två sorters kakor (hallongrotta och choklad/björnbärsgrotta).

Gårdagen

Just det, jag glömde berätta om gårdagkvällen. Det var nog inte så mycket jag hade tänkt delge er mer än att det var en trevlig kväll med trevliga flickor. Räkfrossan som vi var på var god. Det fanns både rökta och vanliga räkor, varmrökt och kallrökt lax, färskpotatis, dillmajonäs, aioli, citron, baguette, knäckebröd och en blandad sallad. Alltså var det en hel del på den där buffén och kul att de tog med lax också. Det går ju alltid hem. Och för 159 kr så var det definitiv värt det. Sen ska vi inte prata om servicen för det är en annan femma. Men som sagt, maten var bra.
 
Foto
 
Foto: Räkfrossa på åbryggan! :)
 
Tack tjejer för en trevlig kväll! Det gör vi om snart igen hoppas jag.

Fin dag helt enkelt

Efter ett så gott som fullsmockat pass så satt kvällens middag extra fint i kistan. Inte trodde jag att så många ville in och träna när det var så fint ute men många kanske tänker att de kan offra en timme av dagen i alla fall, och det är jag tacksam för. Fantastiskt kul!
 
Jo maten då, sesampanerad regnbåge, färskpotatis, kall sås med lime och kapris, kokta rödbetor och en sallad.
 

Ledardags

Efter ett litet uppehåll på sisådär 4 veckor gör jag nu mig redo för att leda lite jympa. Det är ju finfint väder ute och jäkligt varmt men jag hoppas jag kan få med mig en och annan in ändå. Bara att tagga till och ge sig iväg!
 

chokladdavos

Ja, nu är jag inne i davosträsket igen och exprimenterar fram nya och förhoppningsvis goda varianter. Häromdagen blev det denna goding. Davos med choklad och banan. Smaken påminner om min chokladproteinkvarg jag brukar göra. Fast davosen innehåller havregryn vilket inte chokladproteinkvargen gör.
 
Chokladdavos
1 dl fiberhavregryn
2 dl naturell fil/yoghurt/kvarg
½ mosad banan
1 msk kakao
ev. flytande honung
 
Blanda och ställ kallt minst en timme.
 
Toppade med naturella cashewnötter och varma hallon.
 
 

Räkfrossa

Efter en bra löprunda på ca 6,5 km i värmen kilar jag nu vidare mot Å-bryggan där det vankas räkfrossa. Ska bli riktigt gott! Först över till Hanna för lite häng innan vi hugger in på de underbara skaldjuren.
 

kokosdavos

I perioder fastnar jag för vissa typer av livsmedel/rätter. Och några gånger har jag gjort davos som jag varierat med olika gryn och frön. Idag provade jag en vairant med kokos och havregrynd och den var nog godast hittills. Den gör jag gärna igen. Idag åt jag den med varma hallon och en skivad nektarin. Mumsfilibabba!
 
 
Kokosdavos
1 dl fiberhavregryn
2 msk kokosflingor (jag torrostade mina i stekpappan för att få bättre kokossmak)
2 dl filmjölk
ev. en nypa äkta vaniljpulver
 
Blanda allt och låt stå i kylen minst en timme. Smidigt att göra kvällen innan och låta stå över natten och äta till frukost.
 
Toppa med vad du vill!

Cirkelfys

Idag efter jobbet blev det hem för att ladda för kvällens träning. Inga direkta känningar från gårdagens löpning vilket var positivt. Därför kändes ett cirkelfyspass som en spännande utmaning. Jag kan inte minnas senast jag var på ett cirkelfyspass så det var verkligen på tiden. Cirkelfyspassen fokuserar på funtionell träning, träning där vi tänker på hållningen, hur vi utför rörelserna och att man gör rörelser som man har nytta av i det vardagliga livet. Mycket teknik givetvis. Och tufft, precis som jag vill ha det. Nio stationer och tre varv. 45 sekunder på varje station och 10-15 sekunder vila mellan varje.
Genomkörd? Oh ja!
 
 
 

Veckans träning

Efter förrförra veckans mindre lyckade träningsvecka så var revanschlusten stor. Så veckan som varit blev allt annat än misslyckad. 
 
Måndag: 60 min skivstång
Tisdag: 5 km löpning
Onsdag: 60 min intervallflex
Torsdag: Vila
Fredag: 60 min gym
Lördag: 45 min morgonpromenad
Söndag: 16 km löpning

Summa:
Gruppträning: 2

Styrka: 1
Löpning/gång: 3
 
Veckans höjdpunkt var helt klart Intervallflex-passet. Och förhoppningsvis blir det en repris på fredag. Och löpningen fick jag in ett par pass också vilket känns kanon. Jag hoppas på en lika fin träningsvecka denna vecka.

Långpass och vegetariskt

Efter att jag väntat på att solen skulle gå i moln så var det äntligen dags att ge sig ut på en lite längre löprunda Det hann t.o.m börja stänka lite från himlen med det gjorde mig ingenting. Fortfarande väldigt varmt ute men det gick bra. Efter kanske tio minuter så kikade solen fram igen så molnen och regnet varade inte länge. Kroppen kändes pigg men tyvärr började magen krångla redan efter någon kilometer så det blev inte någon supertid och känslan att springa blir inte riktigt densamma när man bara känner att man vill till en toalett. Ca 16 km blev det i alla fall tillslut. Och visst är det typiskt att när jag väl kommer hem så är det inte alls någon panik till toan. Sjukt. Men men jag är glad att jag kunde fortsätta jogga och ta mig runt. Nästa gång hoppas jag att jag slipper magproblem.
 
Och nu har middagen också landat i magen. Det blev vegetariskt för en gång skull. Bönbiffar med sallad, morotsstavar, keso och halloumi.
 
 
Biffarna:
1 paket/burk kidneybönor
1 paket/burk kikärtor
1 ägg
½ dl fiberhavregryn
curry
paprikapulver
salt, peppar
 
Mixa allt i en matberedare och forma smeten till biffan. Enklast med blöta händer. Stek i smör på medelvärme.
 
 

Inväntar molnen

En fin förmiddag med sol och slappande på balkongen tillsammans med musik i öronen varvat med en bra bok. Jag har ätit både frukost och lunch redan och ganska rejäla sådanna så nu väntar jag bara på att lunchen ska få lägga sig. Och sen får gärna molnen komma fram eftersom ett långpass är vad som väntar. Då är det ju skönt om det inte är gassande sol. Tanken är en runda på 15 km. Hoppas på att benen har hunnit återhämta sig från jobbveckan och att den extra energi jag stoppat i mig ger mig extra kraft och inte tvärt om.
Grotta ner sig i boken igen kanske..

RSS 2.0