De goda biffarna

 
Idag blev det en repris på de goda vegetariska biffarna jag gjorde för några veckor sedan. Just vegetariskt är inte något jag äter mycket av men jag försöker då och då att få in det mer i vardagen. Och ett enkelt sätt att få in mer grönsaker i måltiderna vilket känns kanon.
 
Kikärts- och morotsbiffar (2 portioner)
ca 2 dl kokta kikärtor
1 morot
1 dl hackad purjolök
1 ägg
salt
peppar
torkad oregano
sesamfrön
olja till stekning
 
Börja med att mixa kikärtorna i en mixer. Riv moroten på den fina sidan på rivjärnet. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och forma till lagom stora biffar. Strö sesamfrön på biffarna innan du steker dem i olja på medelvärme. Ät och njut!
 
 
 
 Träningen idag fick bli en uppfriskande powerwalk på en timme. Kände mig lite seg och trött efter jobbet och tänkte då att lite frisk luft skulle råda bot på segkänslan. Och ja visst gjorde den det! Mycket piggare efteråt och det är så skönt att frisk luft kan vara så effektivt som det är. Det krävs inte många minuter men ändå så ger det så mycket. Frisk luft är helt enkelt svårslaget!

På gång igen!

Sådär ja, äntligen tillbaka i gymet. Inga känningar i halsen och enbart lite lätt snuva så jag vågade mig på ett pass idag. Och det var fantastiskt skönt att få svettas och bara köra på. Det blev lite olika övningar. Jag valde att köra två övningar i taget som jag körde 21-15-9 repetitioner av. Mest fokus på överkropp men blev även någon benövning. Avslutade med plankan i olika varianter i  1 minut x 5. En bra start på träningen den här veckan. Och det bästa var att vi lyckades bli klara redan kvart över två på jobbet idag vilket kändes kanon. Det var inte igår man gick hem redan efter två så nu har man ju helt plötsligt lite mer tid att njuta av kvällen =)
 

Våga lyssna

Tänk så svårt det ska vara att just bara vara. Halsen är inte okej så däför måste jag lyssna på kroppen. Men att det ska vara så svårt, det stör mig lite. Ofta är jag väldigt mån om att de runt omkring mig inte tar några dumma risker när de är hängiga/förkylda och råder de alltid att absolut inte träna med känningar i halsen. Men själv då? Ska jag själv springa ner och träna när jag inte kroppen känns helt hundra. Självklart inte, nej fy mig. Jag ska ge min kropp det den behöver. Jag blir bara så rastlös när vilan blir ofrivillig och det känns som att alla andra tränar och har kul men jag sitter inne och glor in i väggen och är bitter. Istället borde jag utnyttja vilan på ett mer positivt sätt, men hur?
 

Veckans träning

V.43
 
Måndag: 60 min gym
Tisdag: 45 min gym
Onsdag: Vila
Torsdag: 60 min medelpass
Fredag: 60 min gym (löpning + benstyrka)
Lördag: 30 min morgonpromenad
Söndag: 60 min promenad
 
Summa:
Gruppträning: 1
Styrka: 3
Löpning/promenad: 3
 
En fortsatt bra vecka. Självklart hade jag velat träna igår men kroppen och knoppen var inte riktigt med på det. Och framför allt inte halsen och det vet vi ju att halsont och träning inte ska kombineras. Men idag känns det bättre så veckan hoppas jag blir fylld med rolig träning.
 

Bästa på länge!

Gårdagen spenderades med härliga höstpromenader under dagen för att sedan bytas ut mot Girls night out senare på kvällen. Hanna bjöd in till tjejfest/födelsedagsfest så vi var en hel drös snygga brudar som babblade, dansade, tävlade, åt (grymt goda pajer) och inte minst drack. Och det är inte ofta ja dricker alkohol men igår blev det en hel del men som tur var så känner jag mig pigg idag, eller kanske inte pigg men inte bakfull i alla fall. Så det känns skönt. Mindre skönt är att jag känner av halsen, ont när jag sväljer. Så jag klunkar te och hoppas på att det vill försvinna. Ska se om en dusch och en skön promenad i solen kan göra det bättre.
Vill tacka Hanna för hela kalaset igår, det var verkligen skitkul!
 
Photo: Dans på gång at Hanna Alms place :-)
I full gång med att sätta danskoregrafin!
 
 
Hanna, jag, Tuss och Linda. Snyggaste brevbärarna i stan!
 
Småtrött men nöjd.

Grym start på helg

Att en timme på gymet idag skulle bli så svettig som den blev kunde jag bara önska. Och efter en arbetsdag innehållande sex stycken massager istället för att dela post var benen mer än redo för att plågas. Tanken var att börja med fem km löpning på bandet. Och det gick som smort och jag kunde pressa på ordentligt och blev klar på 22 minuter och 43 sekunder, bra bra! Lite nedvarvning på det innan det blev styrka. 30 minuter benstyrka och svetten bara fortsatte rinna. Så lite träningsvärk lär jag få efter detta.
 
Resten av kvällen blir nog rätt lugn. Till middag blir det en rätt jag aldrig provat förut men som jag läst om mycket senaste tiden. Nämligen pulled pork. Det låter som ett bra substitut till all fredagstacos så jag hoppas att det kommer smaka.
 
Hoppas ni också fått en lika bra start på helgen!
 
 

Första snön?

Det verkar som de första flingorna ha trillat ner från himlen här för någon timme sedan. Men några större mängder verkar det inte bli. Men det är väl bara att vänja sig med att snart är den här för att stanna. Och visst skulle jag älska det om det inte vore för att mitt jobb blir hundra gånger jobbigare när det är snö men nu ska jag inte vara bitter. Det är en fin tid med snö och kallt också så jag ska sluta gnälla.
 
Dagens middag blev kycklingfilé med pesto och mozzarella. Till det kokade jag ihop en ratatouille på zuccini, gul lök, paprika och krossade tomater. Kryddade med chilipeppar, cayenne, salt och vitlök. Allt smakade precis så bra som det kan göra efter ett härligt träningspass.
 

Tisdagkväll

Efter träningen har det inte hänt så värst mycket. Dusch, mat och nu soffan. Funderar på hälsomässan (Allt för hälsan) och matmässan (Mitt kök)  i Älvsjö som går av stapeln om några helger. En hel del intressant att kika på och inspireras av. Någon som ska på någon av dem?
Jag och min kusin har varit där flera gånger och tycker det brukar vara ett trevligt spektakel.
 
Dagens middag.
 
Kokta rödbetor med fetaost, kamutvete med vitkål och purjo, gratinerad kassler med en liten skvätt grädde, chilisås, purjo och tomat.

Fyller på

..med energi efter ett styrkepass i gymet. Äntligen apelsintider.
Keso, apelsin och kokosflakes.

Inte som planerat, men bra ändå!

Ibland blir det helt enkelt inte som planerat. Och idag är en sådan dag. Jag skulle ha åkt iväg till Jill. Jill är en av mina gamla klasskamrater som jag lärde känna under den friskvårdsutbildning vi gick för ca tre år sedan. Och det är skandal att vi inte träffats mer än EN gång efter att vi blev klara. Och idag skulle vi alltså ha sets igen men tyvärr fick hon förhinder men vi ska definitivt boka in en ny date inom kort. Istället blev det en timme på gymet med hög puls och nya shoes dagen till ära. Det gjorde nog susen, för visst blir allt lite roligare med nya kläder/skor/prylar? =)
 
Dagens pass:
5 varv av:
10 armhävningar på tå
15 swing med kb
20 benböj
15 fällkniven
5 burpees
10 spänsthopp
 
Efter det blev det några övningar till innan jag avslutade med,
3x1 min plankan
1 min sidoplankan (1 minuter per sida)
 
Genomkörd och nöjd har jag precis ätit fantastisk god köttfärsås med rivna morötter och bönor i. Och inte behöver jag få långtråkigt ikväll trotts att det inte blev som det var tänkt. Nej nej, tre färska tidningar ramlade in genom dörren idag.
 
 
 

Veckans träning v.42

Måndag och ny vecka. Kände att jag gärna hade kunnat lega kvar i sängen några timmar till men det är bara hoppas att man piggnar till snart. Träningsveckan då, jo den såg ut såhär:
 
V.42
 
Måndag: 60 min gym
Tisdag: 45 min gym
Onsdag: Vila
Torsdag: 60 min medelpass
Fredag: 50 min gym
Lördag: Vila
Söndag: 60 min spinning
 
Summa:
Gruppträning: 2
Styrka: 3
Löpning/gång: 0
 
Det blev ordning på styrkan den här veckan kan man säga. Och det tack vare att jag helt enkelt hade planerat in all träning inför veckan. Så träningvärken har hängt med i stort sätt hela veckan. Och något som också gjort sig påmint extra mycket förra veckan är min rygg. Ländryggen. Den har jag haft ont i till och från i över ett år nu men jag tar inte riktigt tag i det. Och i fredagens benpass gick något snett 15 minuter in i passet och jag fick göra ett helt annat pass än vad jag tänkt. Men jag lever och mår bra annars.
 

Min söndag hittils

Idag har varit en dag då jag verkligen gjort precis vad jag känt för, och då har den såklart bara innehållit bra saker. Träning, god mat, bakning och lite träningsschemafix. Spinning var det som skulle genomföras kl 10.30 idag och det var säkert två månader sen sist jag körde det så det var på tiden. Och som jag sagt så många gånger förr så är spinning verkligen något som får mig att känna mig så genomkörd efteråt. Man har verkligen fått tagit ut sig under ett pass och jag tror också det är svetten som gör att man känner sig extra nöjd. För enigt mig är svett ett bevis på att tränigen blivit lyckad och givande. Man vet att man tagit i när man svettats, på ett eller annat sätt. Så svetten rann som aldrig förr och det kändes bara så otroligt bra när den timmen var över och jag kunde med lätta steg vandra hemåt igen. Och väl hemma blev lunchen rester av en mycket god gryta som Jocke gjorde i fredags. Grytor känns ju helrätt just nu och den här är en riktigt god en. Men grytor är ju inget att rekommendera om ni har bråttom utan den ska helst koka minst ett par timmar. 
 
 
 
 
 

Laddar!

Frukost och nyhetsmorgon just nu. Men om en timme är det jag som sitter redo på spinningcykeln för en timmes svettigt cyklande. Jag är grymt laddad, jäklar vad här ska köras och svettas!
 

Snart helg

Torsdag och en dag kvar innan man får njuta av lite ledigt igen. Skönt ska det bli och den blir fylld med kalas för tonåringen här hemma. Bella fyller hela tretton år, shit vad tiden rusar! Hon som nyss var så liten. Men som sagt, fika här med släkten blir det så imorgon blir det till att baka. Och det är ju kul!
Jag ska försöka hålla mig hyfsat och inte äta massor av fikat utan unna mig något av det som jag bakat. Hoppas min plan håller.
 
Idag var det medelpass som gällde. Otroligt svettigt idag men lika härligt för det. Middagen blev en god köttfärsås med sting i från chili,kokt kamutvete som jag fräste med grönsaker. Lite avokado till och det smakade ljuvligt.
Resten av kvällen spenderas framför tv:n med Kockarnas Kamp och Hela Sverige bakar.
 

Motivationshöjare

I tisdags var jag på en föreläsning här i stan med ingen mindre än Blossom. Jag har alltid haft ett gott öga för henne och tycker att hon verkar ha en sund och naturlig inställning till träning och hälsa i allmänhet. Och det tog inte lång tid innan hon började berätta hur stolta vi ska vara för att vi är just dom vi är, att  vi ska ställa oss nakna framför spegeln varje morgon och säga "fan vad snygg jag är". Det behöver vi få höra oftare. Hon gav en hel del tips på att våga förändra osv. Det blir ju en hel del snack om saker man redan har koll på men det är ändå intressant att lyssna på och höra hur hon uppfattar saker och ting. Hon var helt enkelt toppen och jag känner mig mer motiverad att jobba vidare mot målen jag har.
 

Nu är vi igång

Skönt med måndag och ny start på en vecka där det ska tränas mer än förra veckan och med ett bättre fokus. Styrka i gymet stod på schemat idag och det blev ett 60 minuter långt pass för bröst och rygg. Avslutade med tio minuter löpning på bandet innan jag svettandes gick ut därifrån. Känns toppen i kroppen just nu helt enkelt. 
Jag tänkte försöka få in tre styrkepass varje vecka nu en tid framöver så då krävs det att jag planerar in dem, så de verkligen blir av. Och även att jag planerar vad som ska tränas när jag väl är på gymet. Troligtvis blir ett av passen ben, ett bröst/rygg och ett armar/axlar. Men det kan skifta lite beroende på hur kroppen känns och så. Hoppas ni också fått en bra start på denna vecka!

Veckans träning

 
v.41
 
Måndag: 60 min promenad
Tisdag: 40 min löpning, 20 min funktionell styrka hemma
Onsdag: Vila
Torsdag: 60 min medelpass
Fredag: Vila
Lördag: Vila
Söndag: 2 x 45 min promenad
 
Summa:
Gruppträning: 1
Styrka: 1
Löpning/gång: 4
 
Nej, den här veckan som varit är jag inte nöjd med träningsmässigt. För lite helt enkelt. Men jag har prioriterat annat och så kan det vara ibland. Dock förvånad över mig själv att jag fick till ett löppass, det får bli förra veckans plus. Den här veckan ligger fokus på minst två styrkepass och förhoppningsvis en hel del annan träning också.
 

Östhammarshelg

Sådär ja, då var det fredag och äntligen helg. Jag var framme här i Östhammar för ett par timmar sedan och har nu njutit av rullader med potatisgratäng samt blåbärspaj med vaniljglass. Så gott!
Nu blir det promenad till ishallen för att kika lite hockey och förhoppningsvis stöta på en och annan bekant.
 
Bild från pappas arkiv. Från december 2010.
 

Torsdag

Torsdag idag och det innebär att jag lett pass, lika kul osm alltid! Jag hann även med en sväng i gymet innan, bara typ tio minuter så jag körde några maskiner med fokus på armar/axlar. Jag längtar faktiskt till nästa gång jag ska in i gymet. Då ska musklerna få jobba ordentligt!
Middagen blev en repris på måndagens middag som jag blev bjuden på hos kusinen. En morotssoppa med linser. Jag har gjort varianter av denna soppa förut och alla är dem goda. Det här receptet kommer ur en Itrim-kokbok och receptet kommer här.
 
 
3 portioner
4 morötter
1 gul lök
1 dl röda linser
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl lätt creme fraiche
1 msk citronsaft
salt & peppar
 
Skala och skär morötterna i slantar. Skala och grovhacka löken. Lägg det i en gryta och tillsätt vatten och buljongtärning. Låt koka upp, koka tills morötterna börjar mjukna.
Tillsätt linserna och koka ytterligare 15 minuter. Tillsätt creme fraiche och citronsaft. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.
 
Till soppan åt jag det goda microbrödet. Det går ju på ett kick att göra också vilket är toppen.
 
Microbröd
1 msk mandelmjöl
1 msk havregryn
1 msk linfrön
1 krm fiberhusk
2 msk mjölk eller vatten
 
Blanda alla ingredienser och bred ut på en assiett.  Micra 2 minuter på högsta effekt, klart!
2 msk mjölk
 

No plans

Den här dagen hade jag noll planer vad jag skulle göra efter jobbet. Jag brukar alltid planera in dagen före vad jag ska träna osv. Men igår gjorde jag inte det och under dagen har jag velat fram och tillbaka om jag ska träna eller inte. Men det slutade tyvärr i soffan. Tråkigt eftersom jag skulle behöva lite styrketräning just nu känner jag, men jag kan inte skylla på någon annan än mig själv. Men jag känner verkligen för att strukturera upp min träning bättre framöver  och se till så jag får in alla bitar jag vill. Men då gäller det ju att göra en planering också, kanske är det det jag ska göra ikväll. Middagen är i alla fall intagen och det blev en kylskåpsrensning. Lax med vitkål, morot, purjolök, broccoli och kryddor.

I farten

Veckan började intensivt. Efter jobbet igår styrde jag mot Uppsala för att träffa kusin min där jag även skulle spendera natten. Detta för att jag idag varit på kurs på ett av Uppsalas kontor. Och det var ju såklart en himla trevlig måndag med andra ord. Promenad, god middag, massor av prat och tända ljus. Myspys med andra ord. Och skönt med lite sovmorgon i morse eftersom jag inte skulle vara på plats förrän kl åtta.
Det blev en tidig dag idag och jag kom hem redan vid halv två och passade då på att ge mig ut och springa. Jo ni hörde rätt, det blev en löprunda. Visserligen inte så himla lång men otroligt uppfriskande och skönt ändå. 40 minuter ute i höstvädret blev det. Sen körde jag på med lite tabata-intervaller här hemma så kroppen fick så den teg. Lax och ungsrostade rotsaker är nu i magen och jag ska ge mig iväg på en coachträff om en stund. Hoppas ni också fått en bra start på veckan.
 

Veckans träning

Veckan som var gick i rasande fart och träningen blev följande:.
 
V.39
 
Måndag: 60 min medelpass
Tisdag: 60 min styrka-medelpass
Onsdag: Vila
Torsdag: 60 min medelpass
Fredag: 70 min powerwalk
Lördag: 30 min core, 30 min intervallflex, 30 minuter HIT
Söndag: 60 min powerwalk
 
Summa:
Gruppträning: 6
Styrka: 0
Löpning/gång: 2
 
Det blev en himlans massa gruppträning den här veckan och det främst tack vare lördagens träningsdag. Men kul har det varit och jag känner ändå att jag fått en allsidig träning. Styrkan fick jag en rejäl dos av igår så det känns skönt att jag inte tappat den helt. Det ända som fortfarande inte blivit av på länge nu är ju löpningen. I fredags hade varit en ypperlig dag men då blev det en powerwalk tillslut. Men förhoppningsvis kan jag få till ett löppass snart. Jag vill ju så vad är problemet? Ut och spring med mig bara!
 
Sen har jag någon form av plankutmaning nu under oktober också. Och det innebär att jag ska göra plankan i någon form varje dag. Lite luddigt än så länge hur jag ska ha upplägget men jag tror jag försöker med att få till iaf en minut om dagen, minst! Och än så länge kan jag bocka av alla dagar denna månad.
 
 

Happy day and magic night

Det var gårdagens teman. Dagen spenderades som sagt i härlig Friskisanda med tuff träning på förmiddagen och en kalaskul kväll med allihopa på kvällen. Killen som var konferencier var även trollkarl, såklart väligt skojig och glad. Ett roligt inslag i kvällen helt klart. Dj:en kunde dock varit bättre, inte jättekatastrof men lite mer upptempo för min del hade varit ännu roligare. Maten var italiensk buffé med massor med god mat och till efterrätt en god fransk chokladtårta, mums! Kvällen bjöd även på liveband och efter det plockades bord bort och dansgolvet var redo att intas av alla danssugna. En riktigt rolig och lyckad kväll med många fina vänner och bekanta som jag annars inte träffar så mycket mer än just i träningssalen. Kul att se alla i annat än svettiga träningskläder också.
 
Idag då? Bakis? Nej då, vaknade rätt tidigt och känner mig rätt fräsch. Inga mängder med alkohol igår gör ju att jag kan njuta för fullt av denna söndag ändå. En timmes powerwalk har det blivit och gårdagens träning känns som f*n och det lär ju inte bli bättre dag två. Men som vi brukar säga, träningsvärk är bra värk =)
 
 

rödvitt hela dagen lång

Lördag morgon och solen strålar som aldrig förr. Frukosten ligger i magen och nu ska jag strax byta om till träningskläder och göra mig redo för två timmars tuff träning. Idag firar nämligen Friskis här i Eskilstuna 30 år som förening och det ska vi såklart fira. Träning under dagen och fest ikväll, det kommer bli grymt! Core, HIT (högintensiv träning) och intervallflex är vad det blir för mig. Jag lär snudd på krypa ut därifrån, men det är det värt.
Låt dagen dra igång.
 

Torsdag och lufning

Fick en liten överraskning idag på passet mitt. Karin, min coach denna termin dök upp och skulle ha luf (ledaruppföljning) med mig idag.  Vi kommer ha en gemensam träff och genomgång med fler ledare nästa vecka så det hon gjorde idag var  bara själva granskningen. Hon sitter alltså och tittar på mig och hur jag leder och skriver ner allt jag gör bra och allt jag kan göra bättre. Ett bra sätt att utvecklas som ledare. Så det ska bli spännande att höra vad hon tyckte. Skönt att träna med näst intill full sal idag, vilket innebär 85 pers. Det ger verkligen en extra skjuts för egot! Nu bänkar jag mig i soffan och framför tv:n.
Dåligt med bilder så jag bjuder på en bullbild dagen till ära!

Fina fisken!

 
Idag blev det fisk till middag i form av lax. Och jag provade ett nytt recept som jag hittade på Arlas hemsida. Enkelt och gott blev resultatet, helt i min smak alltså. Dock kan man lägga till lite mer kryddor än vad som står i receptet så blir det ännu godare. Jag tog bland annat citronpeppar.
 
 
Blev du sugen att prova? Receptet finns här.
Kom gärna med tips på andra goda fiskrätter.
 

Redan Onsdag

God morgon! Onsdag redan och jag hade gärna legat kvar i sängen några timmar till men jobbet kallar ju. Det börjar kännas tungt att gå upp nu på mornarna tycker jag när det är kolsvart ute. Men det är bara vänja sig för så här lär det vara nu x antal månader framöver. Men än så länge är det ljust när jag går hem från jobbet i alla fall. Så jag får njuta av det så länge. Idag blir det vilodag som det ser ut. Har tränat nu måndag och tisdag så lite vila skadar inte.
Dags att ta tag i dagen.

Inte som någon tänkt sig

Det blev att hoppa in som vikare för ett skivstångspass idag. Ja ni hör ju, skivstång som blir jympa. Inte riktigt samma sak, nej inte likt alls. Men samtidigt försöker vi att alltid erbjuda de pass vi har på schemat istället för att ställa in. Så då får det bli vad det kan bli. Ingen skivstångsledare kunde så jag hoppade som sagt in och det gick bra ändå tycker jag. De kämpade på så gott de kunde och jag hoppas de gick ut därifrån lite gladare och nöjdare än när de kom dit.
 
Ett par äggmackor senare och om någon timme är det dags att hoppa i säng och man kan checka av denna dag.
 

Veckans träning

 
Efter nästan två veckors uppehåll så har jag äntligen börjat återgå till lite träning. Kroppen svarar bra och känns inte allt för slapp trots att den inte fått mycket motion senaste tiden. Träningen framöver hoppar jag blir varierad och framför allt ska den vara rolig.
 
Så här såg det ut förra veckan:
 
V.39
 
Måndag: Vila
Tisdag: Vila
Onsdag: Vila
Torsdag: 60 min medelpass
Fredag: 50 min gym 
Lördag50 min morgonpromenad 
Söndag: Vila
 
Summa:
Gruppträning: 1
Styrka: 1
Löpning/gång: 1
 
Stadsloppet -11.

RSS 2.0